Warm Springs in Oregon

Üdülés az indián rezervátumban

Közzétette:

 

 

Engem nem lep meg, hogy Oregon a kaliforniaiak kedvelt üdülőhelye. Csábítja őket az északi szomszéd állam, mert ők is azt keresik, ami nekünk európaiaknak még inkább hiányzik: a tágas térségeket, az érintetlen természetet, a barátságos, közvetlen embereket, akik törődnek szülőföldjükkel. Furcsa fintora az életnek, hogy éppen a kaliforniaiak fordítanak hátat világhírű tengeri fürdőiknek, és az oregoni fövenypartok szegényes szépségébe menekülnek. Jóllehet, a Csendes-óceán vize itt túlságosan hideg a fürdéshez, a délről érkező üdülők természetes környezetükben figyelhetik meg a bálnákat és az oroszlánfókákat.

A vendégek nagyobb részét egy olyan üdülőtelepen helyezik el, mely az oregoniakat jellemző bölcsességről tanúskodik. Első látszatra a Kah-Nee-Ta üdülő egyike a számtalan amerikai „üdülőüzem”-nek, golf- és teniszpályákkal, úszómedencékkel és termálfürdőkkel, lovaglási és horgászási lehetőségekkel. Csak abban különbözik valamennyitől, hogy ez egy 200 000 hektáros, három szövetséges indián törzshöz tartozó rezervátumban van, és az indiánok maguk igazgatják. Itt a törzsi tanács dönt és nem Oregon állam kormánya; a vétkeseket sem az állami hatóság, hanem az indián törvényszék elé állítják.

Az itt élő 2500 rézbőrű ősei hajdanán barátsággal fogadták a fehéreket. Viszonzásul 1855-ben nem csupa gyenge minőségű földet kaptak, mint más törzsek, hanem kifejezetten termékeny területet juttattak nekik. Az indiánok nagy fűrésztelepeket létesítettek, és sikeres erdőgazdálkodásba fogtak. Duzzasztógátat és vízi erőművet építettek, ma ez szolgáltatja az áramot Portlandnek, Oregon legnagyobb városának. Sok ízléssel ők alakították ki az üdülőközpontot is, ahol az észak-amerikai törzsek kongresszusaikat szokták rendezni.

 

Warm Springs in Oregon

Egy fiatal törzsi tag kézműves ruhát viselt a lazacsütésen. | Miss Warm Springs Thyreicia Simtustus előkészíti a felvonulására szolgáló lovát.

Az üdülőhely 2018. szeptemberében bezárt. –Admin)

Írta: Uwe Siemon-Netto, Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (76. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s