Az amerikai Közép-Nyugat áldott földje

Közzétette:

 

 

Ha egész Amerika olyan lenne, mint a tejben-vajban fürdő Wisconsin állam, akkor ugyan kevésbé lenne izgalmas, viszont kellemes és kedves lenne, akár a dél-franciaországi Périgord. Az egész országban olyan tiszta udvarok, festői templomok, gondozott földek és erdők, meg tejüzemek lennének, mint Svájcban; és otthonos városok, amelyekben senki sem zárja be az autóját, senki sem dobja el gondatlanul a szemetet, és éjjel sem kell félnie az utcán.

Ha egész Amerika olyan lenne, mint Wisconsin, akkor a korábbi oktatási miniszter, Terrel Howard Bell által életre hívott National Comission on Excellence in Education-nak az Elit-képzés Nemzeti Bizottságának sem kellett volna 1983-ban „az amerikai néphez intézett nyílt levélben” figyelmeztetnie arra, hogy „nemzetünk veszélyben van, mert az oktatásügyben meggondolatlanul egyoldalú leszerelést hajtottunk végre…” Kereken 25 millió felnőtt amerikai gyakorlatilag analfabéta, a 17 évesek 40 százaléka nem tud szövegekből következtetéseket levonni. Az újonc tengerészek egynegyedének olvasási készsége nem üti meg a kilencedik osztályban tanulóktól elvárt mértéket.

Más vizsgálatok még ennél is katasztrofálisabb eredményre jutottak. A „Time” szerint a 18 évesek 30 százaléka sem írni, sem olvasni nem tud. A National Geographic Society által rendezett tesztvizsga során egy baltimore-i középiskola diákjainak 45 százaléka nem találta meg saját országát a földgömbön,

A szomszédos Minnesotához hasonlóan Wisconsinnak sincsenek ilyen gondjai: mindkét államban tovább élnek az észak- és közép-európai oktatásügy hagyományai, ugyanis mindkét államban zömmel skandináv és német bevándorlók telepedtek le; eltekintve a New Yorkhoz hasonlóan drága környéktől, mindkettő jobban megfizeti pedagógusait, mint az ország többi állama, és nem sajnálja a támogatást jó hírű, nagy egyetemeitől sem.

Az állami University of Wisconsin, amelynek intézményei 13 városban működnek, az USA legnagyobb egyeteme: 170 000 hallgatója van. A minnesotai egyetemen 60 000-en tanulnak. Minnesotának ezenkívül van egy második állami hálózata, és – éppúgy, mint Wisconsinnak – több tekintélyes magánegyeteme is. Megjegyzendő, hogy Wisconsin és Minnesota a maga 5,6, illetve szintén 5,6 millió lakosával az USA kisebb államai közé tartozik.

Minthogy a tudás és a törvénytisztelet legtöbbször kéz a kézben jár, Wisconsin és Minnesota igen kedvező helyet foglal el az amerikai bűnügyi statisztikákban is. Egyik államban sem létezik halálbüntetés, sőt, Minnesota – nem lévén elég saját gonosztevője – börtöncellákat ad bérbe más államoknak.

Micsoda áldott ország! Hogyan tudtátok ezt elérni – kérdeztem egyik minneapolisi kollégámtól, miután megmutatta lányának tiszta és nagyvonalúan felszerelt középiskoláját, valamint a félig üres börtönt. „Először is a mi politikusaink általában tisztességesek – felelte – másodszor mi több jövedelem- és luxusadót fizetünk, mint a többi amerikai. Az alkohol például ezért drágább nálunk.”

St. Paul Cathedral MinnesotaMinnesotának az amerikai lutheránusok fellegvárának becsületességéről már volt némi fogalmam. Most felfedeztem azt is, hogy lakói nyíltszívűek és életvidámak; különlegesen szép asszonyaik szintén előkelő helyet foglalnak el emlékezetemben. Minessotát lakói a „10 000 tó országának” hívják. Hálás vagyok a jégkorszaknak, hogy itt ilyen sok vizet hagyott ránk, mindenekelőtt a Felső-tót, a világ második legnagyobb beltengerét. Észak-nyugati partján csodálatos utat tettem meg Duluth kikötővárosából fel a kanadai határig: mélyen bent az USA-ban egy olyan part menti úton haladtam, amelynek szépsége a dél-franciaországi „Corniche d’Or-ral vetekszik. A minnesotaiak nyáron minden szabad percüket a vízben töltik, télen pedig a jégen, amely a mínusz 50 celsius fokig süllyedő hőmérsékleten több méter vastagra hízik. Ilyenkor kunyhóvároskákat építenek a befagyott tavakon ágyakkal,kályhákkal, tűzhelyekkel és televíziós készülékekkel; léket ütnek a jégbe, leeresztik a horgot, és reménykednek, hogy egy Walleye-csuka ráharap a csalétekre. A zsákmány a szabadban perceken belül mélyhűtött élelemmé dermed. Az igazi szakértők nehezebb megoldást választanak: ők szigonnyal próbálják elejteni a csukát.

Farm in WisconsinWisconsin és Minnesota az amerikai közép-nyugati térség gyöngye. Farmjai el tudnák látni élelemmel a világot, de manapság még gyakran a gazdáikat sem tartják el. Ezrével jutnak csődbe mert nem tudják visszafizetni a gépvásárlásra és birtokuk bővítésére felvett kölcsönöket.

Írta: Uwe Siemon-Netto Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (70—71. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s