Gilbert Kaplan

Egy álmodozó és cselekvő szokatlan útja

Közzétette:

 

 

Gilbert Kaplannak volt egy álma. Húsz-egynéhány éves korában, amikor először hallgatta Gustav Mahler Második szimfóniáját, elkezdődött számára „egy igazi szerelmi kaland”. Persze évekbe telt, mire tudatára ébredt, hogy ezt a művet neki „el kell vezényelnie”. Időközben az anyagi eszközök híján lévő fiatalember – barátai pénzügyi támogatásával – folyóiratot alapított, amely világsiker lett. Az „Institutional Investor” ma kötelező olvasmány mindazok számára, akik tudni akarják, mi történik a világ gazdasági és pénzügyi életében. Gilbert Kaplan hírnevet szerzett magának és milliókat keresett.

És ekkor ez az ember, aki tényeken, számokon és elemzéseken alapuló józan üzleti tevékenységet folytatott, felismerte „elhivatottságát”. 1980 körül világossá vált előtte, hogy el kell vezényelnie Mahler Második szimfóniáját. Utólag elismeri, hogy az ötlet teljesen abszurd volt. Gyerekkorában három évig tanult zongorázni, de alig tudott kottát olvasni. Nem csoda, hogy a feleségén kívül mindenki kinevette, akinek csak elmesélte az álmát. A „változás kora” – nyugtatták a barátai, és megveregették az akkor 39 éves férfi vállát, mondván: tanuljon inkább golfozni. Kaplan azonban makacsnak bizonyult: „Valami egészen mélyről, belülről hajtott, és ha az ember ilyesmit érez, nem szabad elfojtania, különben élete végéig bánja.”

Karmestertanárt alkalmazott, bérelt zenekarokkal próbált, és ami még senkinek sem sikerült – „bevágta” a nehéz partitúrát; erőnlétjavító programon vett részt, hogy erővel is bírja a kimerítő 90 percet. Eredeti hivatását ebben a „Mahler évben” sem akasztotta szegre, Reggelente és esténként Mahlerrel foglalkozott, napközben éppúgy, mint eddig, folyóiratának kiadójaként és főszerkesztőjeként dolgozott. Amikor elrepült Tokióba, hogy meghallgassa, hogyan játsszák a japán filharmonikusok Mahler második szimfóniáját, reggel interjút készített a Japán Nemzeti Bank elnökével, délben együtt ebédelt egy nagyiparossal, aztán átöltözött és elment a próbára.

 

Gilber Kaplan

Gilbert Edmund Kaplan (1941. március 3. – 2016. január 1.) amerikai üzletember és pénzügyi kiadó. Egyúttal Gustav Mahler zenéjének rajongója és a Mahler 2. szimfónia amatőr karmestere

Az „Institutional Investor” alapításának 15. évfordulójára Kaplan kibérelte a New York-i Lincoln Center Avery Fisher-termét, meghívott 2700 vendéget, és a világ minden tájájáról érkezett pénzügyminiszterek, iparvállalati és bankvezetők előtt elvezényelte Mahler szimfóniáját. Óriási sikere volt. Azóta Rio de Janeirótól Stockholmig hívják, hogy dirigálja a szimfóniát. Manapság őt tekintik korunk egyik nagy Mahler-szakértőjének.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (61-62. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Hozzászólás