City Hall Copenhagen

Zseniális király emberi gyengeségekkel

Közzétette:

 

 

Dániában az építészet, de a művészet és a tudomány is szorosan kapcsolódik IV. Keresztély nevéhez. Keresztély tipikus barokk ember: egyszerre volt zseniális és bolond, nagyvonalú és szeszélyes király. Több mint 60 évig uralkodott, és maradandóan rányomta bélyegét az országra. Értett a kardforgatáshoz, szeretett nagyokat enni, inni és nagy tisztelője volt a hölgyeknek. Semmi jónak nem volt elrontója.

Cristian IV.A királyi család odenburgi ágából származott, és brandenburgi Anna Katarina német hercegnőt vette feleségül. A fényes esküvő után hamarosan beleszeretett Kirsten Mansdatterbe, akitől majd Keresztély Ulrik, a későbbiekben „Arany Oroszlán” néven emlegetett fia született. Utána még 22 fia és lánya született – több asszonytól.

IV. Keresztély azonban nem csupán tüzes szerető, hanem előrelátó államférfi is volt. Gyakran tett hosszú utazásokat; egészségügyi intézkedéseket hozott, hogy a pestist távol tartsa az országtól; flottájának építéséhez maga választotta ki a faanyagot, és előmozdította az ágyúöntést. Támogatta a művészeket és a tudósokat, megbízásokkal látta el az építészeket. Hála a fölemelt adóknak és a védővámoknak, az államkincstár tele volt. Így flamand festőket s építőmestereket hozatott Koppenhágába, ahol ma is számos épület viseli Keresztély „RFP” jelét (Regna Firmat Pietas: „Jámborság erősíti a birodalmakat”).

IV. Keresztély idején épült Koppenhágában többek közt a Megváltó-templom, a Rosenborg-kastély, a Tőzsdepalota és a Kerek Torony, Helsingørnél egy középkori vár helyén felépíttette a Kronborg-kastélyt. Itt játszódik Shakespeare „Hamlet” című drámája. Az „igazi” Hamlet valószínűleg mondabeli királyfi volt, aki a hagyomány szerint néhány évszázaddal Kronborg építése előtt élt volna.

Keresztély szívéhez még az építőművészetnél is közelebb álltak a flamand festők; Delftben, Brugge-ben és Antwerpenben jóval több mint 100 festményt vásárolt. Sok ezek közül, csakúgy mint számos más műkincs – eladás, rablás vagy tűzvész következtében – elveszett. Néhányat azonban sikerült – még a Kremlből is – visszaszerezni.

Naplójából tudjuk, hogy felesége, Anna Katharina halála után, IV Keresztély bizonyos Karen Andersdatterrel lépett kapcsolatra, aztán feleségül vette Kristen Munk színésznőt, akitől azonban néhány katasztrofálisan rossz házas év után elválasztatta magát, és Vibeke Kruse komornánál keresett vigasztalást, aki még néhány gyereket szült a királynak élete alkonyán.

Közben odalett a gazdagság – a harmincéves háború Dániát tönkretette. Keresztély beolvasztatta apja koronáját és elzálogosította a sajátját, hogy tovább csatázhasson és dúskálhasson. Egy svédekkel vívott tengeri csatában elvesztette jobb szemét, fogsorának nagy részét, és megsüketült. 1648-ban, már halálos betegen, Frederiksborgból nyolcfogatú szánon vitette magát a koppenhágai Rosenborg-kastélyba, itt halt meg.

Ez idő tájt már szinte a teljes dán lakosság elhagyta a katolikus egyházat. A lutheránus egyház, a Folkekirken, már 1536-ban államegyház lett. Itt soha nem volt számottevő ellenállás a reformációval szemben: a főpapok és a lelkészek inkább a világi dolgok iránt érdeklődtek. Ráadásul a dániai lutheranizmusnak soha nem voltak olyan szélsőségei, mint Hollandiában vagy Svájcban, ahol fanatikus képrombolók templomokat tettek tönkre. Ezért a dániai templomokban máig megmaradt számos középkori műalkotás, mint például Claus Berg Mindenszentek oltára az odensei Szent Knut-dómban. Az 1849-ben elfogadott alkotmány valamennyi dániai felekezet számára engedélyezi hitének gyakorlását. A lutheránusok mellett ma kb. 7000 zsidó él az országban, és több mint 20 000 katolikus, jobbára bevándorolt lengyel munkások leszármazottai.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (101-102. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s