A repülés évszázada

Közzétette:

 

 

A Wright fivérek első, 1903-as gépétől a mai szuperszonikus repülőkig eltelt alig több, mint száz évben gyökeresen megváltozott az ember élete: másképpen utazunk, szállítunk, kutatunk és háborúzunk ma, mint akkor.

A repülés vágya egyidős az emberrel, ám csak a huszadik században jutottunk el odáig, hogy a mérnökök nem csupán a levegőbe emelhető, hanem ott irányítható szerkezetek tervezésébe is belefoghattak. Az első ilyen géppel egy eredetileg bicikliszerelő amerikai testvérpár, Wilbur és Orville Wright emelkedett a levegőbe 1903-ban. Az ő nyomukban aztán számtalan fajta repülőgépet terveztek és szereltek össze. A kezdeti kísérletezésből akkor lett új iparág, amikor az emberiség felfedezte, hogy a repülőgép nemcsak sport-, hanem hadicélokra is használható. Azért a sportnak sem fellegzett be; úttörő repülőútjaikért mind Charles Lindberghet, mind Amelia Earhartot nemzeti hősként ünnepelték.

Amerikában idővel a kis kétfedeles gépek átadták a helyüket a hatalmas sugárhajtású személyszállítóknak, amelyek ma már nap mint nap utasok millióival röpködnek szerte a világon.

Merev szárnyú gépek

A repülés történetének kezdete magányos hősökről szól, akik kezdetleges gépekkel próbáltak felszállni, és gyakran lelték halálukat lezuhanva. A döntő fordulatot az hozta, amikor felfedezték, hogy a szárnynak nem kell csapkodnia, hanem inkább rögzíteni kell, és akkor a többiről gondoskodik a felhajtó erő.

 

 

Wrighték gépe – A kezdet kezdete: az első irányítható merev szárnyú repülőgép, a Wright-féle Flyer 1903. december 17-én 37 méter magasra emelkedett, és 12 másodpercig ott is tudott maradni.

 

Bleriot XI-es: a francia Louis Bleriot zseniális repülőgép-tervező volt. Ezt a gépet az után készítette, hogy a Daily Mail brit újság 1000 fontot ajánlott föl a La Manche első átrepülőjének. A feladatot 1909. július 25-én 37 perc alatt teljesítette. A gép formatervezése akkoriban forradalmian újnak számított.

Helikopterek

Az első röpképes helikoptert a francia kerékpár-kereskedő, Paul Cornu tervezte 1907-ben. Az új jármű sorozatgyártása azonban csak 1942-ben indult be Amerikában, miután az orosz Igor Szikorszkij (angolosan Sikorsky) tökéletesítette. Azóta sokféle helikopterfajta született a kicsiny, egyszemélyes gépektől a félelmetes harci járművekig.

 

Bell 206 Jet Ranger: olyan gyors, akár egy sugárhajtású gép, ráadásul olyan helyen is leszállhat, ahol egy közönséges repülő nem, ezért ez az amerikai típus a világ egyik legsikeresebb légi járműve.

 

Sugárhajtású motor

Az első sikeres gázturbinás motort a brit Frank Whittle alkotta meg 1937-ben. A tízhengeres égéstér a vártnál is nagyobb erőt kölcsönzött neki. A gyakorlatban aztán a németek vetettek be elsőként sugárhajtású repülőt, a Henkel He-178-ast 1939-ben. Később ezek a repülők forradalmasították a légi személyszállítást, csökkentve a repülési időt és a költségeket.

Forrás: Az emberiség története (340—343. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s