Maratha Empire

Színre lépnek a marathák

Közzétette:

 

 

A Marathák királyságát Sivadzsi alapította, aki az 1640-es években kezdett el harcolni az indiai hegemóniáért a mogulok ellen. Miután sikerrel járt, dinasztiája a 19. század elejéig uralta India nagy részét

A Marathák királysága Nyugat-Indiában, a mai Mahárástra állam területén Shivaji (Maratha Empire)jött létre, és az 1674-ben megkoronázott Sivadzsi már korán azt a célt tűzte ki maga elé, hogy legyőzi az elnyomó, a más vallásúakat üldöző mogul hatalmat. Serege évtizedeken át sikeres rajtaütéseket hajtott végre a Mogul Birodalom előretolt helyőrségei ellen, majd 1659-ben a pratapgadi csatában döntő vereséget mért a mogulokra. Innen kezdve a Marathákkal szövetséges, bár olykor egymással is harcoló maharadzsák uralták India jó részét 1818-ig, Serfoji II. (Maratha Empire)mikor is döntő vereséget szenvedtek a brit gyarmatosítóktól.

A Marathák államvallása az ősi hinduizmus volt, ami rányomta bélyegét irodalmukra, építészetükre és használati tárgyaikra is. A Marathák társadalmát az ősi, szintén a hinduizmusból eredő kasztrendszer jellemezte.

Hiedelmek és rítusok

GanesaA Marathák a mintegy négyezer éves hinduista vallás hívei voltak, amely az évezredek során jó néhány új elemmel gazdagodott. Ez a vallás sok istent ismer, de számos hinduista gondolja úgy, hogy ezek egy és ugyanazon erő megnyilvánulásai.

Udvari élet

A Marathák udvarában dolgozó művészek mogul és Ivory Bird Cageeurópai, így brit és francia elemeket is becsempésztek a műveikbe. Ez az építészetben éppúgy megnyilvánult, mint az élénk színeket és gazdag díszítést alkalmazó iparművészetben.

Csata és háború

Maratha EmpireA Marathák hatalmát minduntalan fegyveres erővel kellett biztosítani. Az állam ellenségei közé tartoztak az északi mogulok és a kisebb királyságok délen. Új meg új szövetségek köttettek és bomlottak fel, míg meg nem jelent a legyőzhetetlen újabb ellenség: Anglia.

Forrás: Az emberiség története (260—261. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s