Óceániáról általában

Közzétette:

 

 

A Csendes-óceán medencéje Földünk legnagyobb szerkezeti egysége. Kiterjedése jóval meghaladja az összes szárazföld együttes területét, és a világ tengereinek felét teszi ki. Átmérője É—D-i irányban, a Bering-szorostól Antarktiszig mintegy 16 ezer kilométer. Ha Ny-ról K felé akarjuk átszelni ezt a hatalmas víztükröt, Tokiótól 8400 km-t kell megtenni San Franciscóig. A legnagyobb parttávolságok azonban az óceán D-i felében találhatók. Ausztrália K-i és Dél-Amerika Ny-i partjai egymástól 14—16 ezer km távolságban fekszenek.

Óceánia roppant méretei valóban lenyűgözőek, de felvetődik a kérdés: elég indok-e mindez arra, hogy a Csendes-óceánt is a földrészek rangjára emeljük? Illő dolog-e, hogy Európa, Ázsia, Afrika, Amerika és Ausztrália sorába egy óceánt is beillesszünk?

 

Ausztrália és Óceánia térképe

A Csendes-óceán térsége nem egyszerűen csak vízmedence, hanem kisebb-nagyobb szárazföldek sokaságát foglalja magában. Az Atlanti- és az Indiai-óceánban a szigetek többsége a kontinensek talapzatán nyugszik, így azok szerkezetileg is a szomszédos földrészhez tartoznak. A Csendes-óceán belső szigetcsoportjait ezer és ezer kilométer választja el a kontinensektől, azokat tehát egyetlen más földrészhez sem kapcsolhatjuk. Nem marad más hátra, mint az önállóság. A nemzetközi statisztikák Óceánia szigetvilágát rendszerint Ausztráliával együtt szerepeltetik.

Óceánia szigeteinek területi kiterjedése nem nagy, különösen, ha a körülvevő vízfelülettel vetjük össze. A térképen apró pontok jelzik helyüket, csupán a DNy-i óceánrészben találunk nagyobb szárazföldeket. Ezek együttes területe kereken 1,2 millió km2. Ebből csaknem kétharmad rész Új-Guinea-szigetre esik (772 000 km2), majd sorrendben így következnek: Új-Zéland Déli szigete (150 453 km2); Új-Zéland Északi szigete (114 688 km2), Új-Britannia (36 519 km2); Új-Kaledónia (16 100 km2); Viti Levu (Fiji, 10 386 km2); Hawaii (10 438 km2) és Bougainville (10 050 km2).

A szigetek száma körül nagy a bizonytalanság, egyes geográfusok csak 3000-ről, mások ennek duplájáról írnak. A különbség a „sziget” fogalmának eltérő magyarázatából ered. Különösen a töméntelen sok kis korallsziget okoz gondot, mivel sokukról nehéz eldönteni, hogy szigetnek vagy csak kiemelkedő korallzátonynak tekintendők-e.

A szigetek összterülete alig 0,7%-át teszi ki a Csendes-óceán teljes kiterjedésének. A óceán felszínére vonatkozó adatok is nagyon változóak, csaknem minden hazai atlaszban és földrajzkönyvben más és más számot olvashatunk. Ez abból adódik, hogy a különböző szerzők az óceánok közötti határvonalakat nem azonos helyen vonták meg. A Csendes-óceán ún. törzsterülete a nemzetközi statisztikák szerint 173 millió km2, a melléktengerekkel együtt 180 millió km2. A legkiterjedtebb melléktengerek: Bering-tenger (2,3 millió km2); a Kelet- és Dél-kínai-tenger (1,3 millió km2); az Ohotszki-tenger (1,5 millió km2) és a Japán-tenger (1,0 km2).

A Csendes-óceán nemcsak a legnagyobb, de a legmélyebb víztömeg is, Az óceánfenék közepes mélysége több mint 4000 m, míg az Atlanti-óceáné kb. 3700 m, az Indiai-óceáné pedig 3900 m. A Csendes-óceánban találhatók Földünkön a legnagyobb vízmélységek. A Mariana-árokban mért — 11 521 m áll az élen; ezt követi a Tonga-árok 10 840, a Japán-árok 10 680 és a Fülöp-árok 10 540 méteres mélysége, amelyekkel egyetlen más óceán sem tud versenyre kelni.

Óceániában mintegy 7,5 millió ember él (1975), az egész Föld lakosságának alig 2 ezreléke. A legnépesebb országok Óceániában Új-Zéland (3,1 millió), Pápua Új-Guinea (2,6 millió), Fiji (0,6 millió fő).

Forrás: Balázs Dénes: Ausztrália Óceánia Antarktisz (183-184. oldal) Gondolat Kiadó, 1978 ISBN 963 280 677 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s