Vásárhelyi Őszi Tárlat – 2019

Közzétette:

 

 

Október 5-én, szombaton 66. alkalommal nyílt meg a Vásárhelyi Őszi Tárlat, mely nemcsak Hódmezővásárhely, hanem a magyar művészeti élet kiemelkedő eseménye is. A megnyitó alkalmából számos díjat adtak át az Alföldi Galériában, köztük a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díját, és kiosztották a Rudnay-ösztöndíjat is. Szabó Klára Petra kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, Keserü Ilona, a nemzet művésze életműdíjat vehetett át. A december 1-jéig tartó kiállításon 115 festmény, 35 plasztika 33 grafikai mű mellett kilenc egyéb kategóriájú, más műfajba nem sorolható alkotással találkozhat a közönség az Alföldi Galériában.

Szabó Klára Petra képzőművész vehette át a Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. Szabó Klára Petra előbb reklámgrafikusi végzettséget szerzett, majd Sopronban formatervező szakon diplomázott. A hódmezővásárhelyi születésű művész sokat utazik, az elmúlt években rezidencia programokon vett részt több európai ország mellett Japánban és Dél-Koreában. 2007 óta az őszi tárlatok rendszeres résztvevője, 2014-ben elnyerte a Rudnay-ösztöndíjat.
A kiállítás történetében immár második alkalommal odaítélt életműdíjat Keserü Ilona, a Nemzet Művésze vehette át. Keserü 1933-ban Pécsett született, Szőnyi István tanítványa volt a budapesti Képzőművészeti Főiskola freskószakán. 1967-ben kezdett vászondomborítással foglalkozni, de díszleteket és jelmezeket is tervezett. A pécsi tudományegyetem rajz tanszékén tanított, 1991–2003 között tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alapítója, azóta professor emeritus az egyetemen. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, a Kossuth-díjat 2000-ben kapta életműve mellett a művészetoktatásban elért eredményeiért. A Tornyai-plakettet 2017-ben vehette át.
A Magyar Művészeti Akadémia és Hódmezővásárhely Önkormányzata 2013-ban állapodott meg az egy évre szóló, majd azóta évről évre meghosszabbított együttműködésről, amelynek értelmében a hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije a benyújtott pályaművek alapján egy fiatal pályakezdő részére odaítéli a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat. Az ösztöndíj egy évre szól, s havi nettó 100 000 forintot biztosít egy 35 év alatti pályakezdő művész számára. Az Akadémia és az önkormányzat fele-fele arányban biztosított díját idén Kármán Dániel képzőművész nyerte el.
Paráda Zoltán szobrászművész a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díját vehette át, a fiatal festők nívódíját Gresa Márton kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat 
Szurcsik József festő- és grafikusművész, utóbbi nívódíjat Kósa János festőművésznek ítélték oda. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Verebes György festőművész kapta.
A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját Jagicza Patrícia Linda festőművész vehette át, melyet követően a Mártélyi Alkotóházban rendezett művésztalálkozón a MANK átadta a Hódmezővásárhelyi Művésztelep műtermeinek kulcsait: Kotormán Norbert, Radics Márk, Sonkoly Tibor és az Őszi Tárlaton Tornyai-plakettben részesült Szabó Klára Petra költözhet be.
Idén sok, korábban is pályázó alkotó jelentkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, közöttük nagy számban vannak fiatal művészek, és a résztvevők stílusbeli skálája is szélesedett. Pogány Gábor művészettörténész, a zsűri elnöke korábban kiemelte: a tárlaton a hagyományos értelemben vett ábrázoló jelleg hangsúlyozása mellett helyet kapnak a legújabb törekvések is.
A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, amelyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennále tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.
Hagyomány, hogy a képzőművészeti seregszemle megnyitóját követően az előző évi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai önálló tárlattal mutatkoznak be. A Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Fiatal Festők Nívódíját elnyert Rózsa Luca Sára és a Rudnay-ösztöndíjas Kaliczka Patrícia festőművész alkotásait a Tornyai János Múzeumban láthatja a közönség.

 

Forrás: MTI / kultura.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s