A barokk építészet a rendiség alkonyán

Közzétette:

 

 

A 18. századi barokk építészet impozáns emlékei közé tartozik a köznemesi hivatalnokból Mária Terézia bizalmasává lett, s szolgálataiért előbb bárói, majd grófi címmel jutalmazott Grassalkovich Antal gödöllői és a törökverő hadvezér, Savoyai Eugen ráckevei kastélya; továbbá a pozsonyi Óváros és a kolozsvári Fő tér számos főúri palotája, valamint a székesegyházak és püspöki paloták sora Váctól Kalocsáig, Szombathelytől Egerig és Győrtől Temesvárig. Számos magyar főúri palota épült Bécsben is, ahol egyre több magyar arisztokrata időzött hetekig, sőt hónapokig.

 

A 18. század második felében épült fertődi Esterházy-kastély, amelyet a többi barokk főúri rezidenciához hasonlóan szobrokkal díszített és sétányokkal tagolt park vett körül. Méretei és pompája alapján a magyar Versailles-ként emlegették.

Az új típusú kastélyok közül kiemelkedett herceg Esterházy Miklós 1720 és 1766 között épült fertődi rezidenciája, amelyet hatalmas méretei, színházterme, kápolnája, több ezer kötetes könyvtára, valamint arannyal és freskókkal gazdagon díszített márványtermei, lakályos vendégszobái, pompás parkja és szökőkútjai miatt méltán neveznek magyar Versailles-nak. 1766-tól a kastély háromszobás lakosztályában élt és alkotott Joseph Haydn, a korszak legnagyobb zeneszerzője, aki a család házi zenekarának karmestereként az egymást követő ünnepélyek, fogadások és koncertek állandó résztvevője volt. Az ilyen több száz fő részvételével zajló ünnepségek gyakran két-három napig tartottak; délelőtt és délután sétakocsikázások és vadászatok váltották egymást, esténként pedig pompás vacsorával, tűzijátékkal és álarcosbállal zárult a nap.

Forrás: Romsics Ignác: Magyarország története (290. oldal) Kossuth Kiadó, 2017 ISBN 978-963-09-9005-9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s