Basantapur Palace, Nepal

A nevárok életműve, művészetük és országuk

Közzétette:

 

 

Csupán egyetlenegyet emelünk ki Nepál népei közül és nem a serpákat, akik amúgy is világhírűek, mint a magas csúcsok meghódításának nélkülözhetetlen kísérői, hegyi vezetői. Jellemző tulajdonságuk a barátságosság és a szíves vendégszeretet, a vidámság és az életöröm, a nyugodt megfontoltság a veszélyben. Ezek a vonások az ország valamennyi hegyi törzsére jellemzőek, így azt is mondhatnánk, a serpák a nepáliak nemzeti tulajdonságait testesítik meg.

Egy kevésbé híres, ám éppolyan dicséretre méltó népről lesz szó, a nevarokról. Nagyon keveset tudunk erről a rejtélyes népről, noha időtlen idők óta a Katmandu-völgyben él: ott ők képezik a lakosság többségét. A tudósok még ma is vitatkoznak származásukról, s alig van idegen, aki beszéli nehezen megtanulható nyelvüket. Holott a nepáli kultúra tulajdonképpen a nevaroktól ered. Nevar művészek hozták létre a Katmandu-völgy egyedülálló kultúráját, a csodálatos templomokat és mesteri istenszobrokat, melyek által a nepáli művészetet az egész világ megismerte.

 

Basantapur Palace, Nepal

A Basantapur palota

Maga a nevarok művészeti géniusza is jelzi, milyen ostobaság Nepált „fejletlen országnak” nevezni. Nepál nem fejletlen, csak másképp fejlődött, mint Európa. Kultúrája eredendően szellemi, vagyis szöges ellentétben áll a pusztán materiális életfelfogással, ami jelenleg a Nyugatot jellemzi. Ennek a kultúrának szíve és lelke a vallás, az ország két nagy vallása, a hinduizmus és a buddhizmus, amely több mint kétezer éve békességben él egymás mellett. Az „igaz hitért” folytatott vallásháborúkat Nepálban sohasem ismerték.

Nepált joggal nevezik az „istenek országának”: ebben az országban az istenek még mélyen meggyökerezve az emberek szívében élnek. A Himalája magas csúcsai az ő nevüket viselik, a gyermekeket róluk nevezik el, s mindenütt az országban nagy ünnepségeket rendeznek a tiszteletükre.

Minden nepáli tudja, hogy sorsa az istenek kezében van. Ez az egyik forrása a félelem nélküli, nyugodt, alapvetően vidám életfelfogásuknak – s mellékesen egyik oka annak is, hogy Nepálban az idegbetegségek szinte ismeretlenek.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (000-000. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X


A Katmandu-völgy Nepálban található völgy. Ázsia ősi civilizációinak találkozási pontja. A területen közel 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található. Ez a völgy az UNESCO Világörökség részét képezi.

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s