Sigiriya, Ceylon

Buddha foga és a felhőleány

Közzétette:

 

 

Sri Lanka (Ceylon)

Kandy csinos városka; zöld dombok között épült egy víztározó partján. Sokan keresik fel ezt az egészen különleges tájgeometriai pontot: itt találkozik a déli természeti háromszög (Ratnapura—Wellawaya—Kandy) az északi kulturális háromszöggel (Kandy—Anuradhapura—Polonnaruwa). Kandyban az utolsó szingaléz királyság 300 évvel élte túl a portugál és holland gyarmati uralmat, míg aztán 1815-ben a függetlenség utolsó bástyája is angol kézre került. A 125 000 lakosú város az ortodox théraváda buddhizmus szellemi-vallási központja. Itt őrzik egy tengerparti templomban Buddha fogát – hogy „eredeti-e” nem tudni. Minden évben egyszer, júliusban—augusztusban tíznapos körmenet (perahera) során batiktakarókkal díszített templomi elefántok hordozzák körbe a városban a szent fog másolatát. A Mahaweli folyó híres elefántfürdőjében seregestül lehet megcsodálni ezeket a „szürke óriásokat”. Néhány kilométerrel feljebb, a folyó mentén egy félszigeten van Peradeniya botanikus kertje: ez a világ egyik legszebb ilyen létesítménye.

 

Kandy, Sri Lanka

Vallási központ Kandyban: „Buddha fogának temploma”

Golden Temple, Dambulla, Sri Lanka

Dambulla Arany Temploma

Ha Kandyból északnak tartunk, a sziget múltjába látogatunk el. A vidék errefelé kevésbé vonzó, annál inkább a több mint 2000 éves kultúra emlékei: Dambullában egy barlangtemplom Buddha-szobrokkal és falfestményekkel, különböző korokból; Sigiriyában, egy 200 méteres kőcsúcson épített vár, az örökifjú „felhőleányok” világhírű freskóival az ötödik-hatodik századból; Mihintaléban a szent hegy: a legenda szerint Kr. e. 250 körül innen terjedtek el Buddha tanai a szigeten.

 

Sigiriya, Ceylon

Szigirija vagy Szinhagiri ősi sziklavár a Srí Lanka középső tartományában lévő Dambulla város közelében. A név egy történelmi és régészeti helyszínt jelöl, amelynek legmarkánsabb jellemzője egy monumentális, mintegy 200 méter magas szikla.

Anuradhapura a romváros 1000 éven át a sziget fővárosa és kulturális központja volt. A dél-indiai ellenség s a dzsungel támadásainak kizárólag az egyházi építmények tudtak ellenállni. Ezeket a világ minden tájáról idesereglő régészek a múlt század folyamán tárták fel. A száraz dzsungelből messzire látszanak a dagobák. Ezek Sri Lanka félgömb alakú templomainak fehér kupolái, bennük olyan ereklyekamrákkal, ahová nem léphet be idegen. A legnagyobb „buddhista piramis”, a Ruvanveliseya-dagoba több mint 2000 éves, s 110 méter magas. Még öregebb a szent Bodhi-fa. Állítólag annak a fának a csemetéje, amely alatt Indiában bekövetkezett Buddha megvilágosodása.

Az anuradhapurai ásatások 50 négyzetkilométeren terülnek el.

Polonnaruwa, a szingaléz királyok másik fővárosa a 11—13. században élte virágkorát, mielőtt ez a város is eltűnt a dzsungelben. A század elején feltárt kulturális kincsei újabbak s a laikusok számára impozánsabbak, mint testvérvárosának alkotásai. A leghíresebb a „Nirvánába érkező” Buddha: ezt fényképezik a leggyakrabban.

 

Buddha, Polonnaruwa, Ceylon

Polonnaruwa, az ősi királyi város és ez a hatalmas Buddha-szobor több mint 700 évig rejtőzött a dzsungel mélyén, és csak a huszadik század elején tárták fel. Ma látványosság a turisták, szent hely a szerzetesek számára.

Az UNESCO Világörökségi Listáján az alábbi helyszínek szerepelnek: Polonnaruwa ősi városa 1982 óta az UNESCO kulturális világörökség része, Srí Lanka egyik legjelentősebb turistalátványossága.

· Anuradhapura Szent Városa (kulturális/1982)

· Polonnaruva ősi városa (kulturális/1982)

· Sigiriya ősi városa (kulturális/1982)

· Sinharaja Erdő Természetvédelmi Terület (természeti/1988)

· Kandy Szent Városa (kulturális/1988)

· Galle óvárosa és erődítményei (kulturális/1988)

· Dambulla Arany Temploma (kulturális/1991)

. Sri Lanka központi Felföldjei (természeti/2010)

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (356. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s