Kortárs képzőművészek TOP 10

Közzétette:

 

 

A legjelentősebb élő magyar képzőművészekről szavaztak, nyilvánosságra hozták a TOP 10 névsorát. Szokatlanul magas szavazói részvétel és rendkívüli érdeklődés mellett zajlott az a különleges program, amelynek keretében a művészeti szakma mintegy 130 meghatározó képviselője kapott felkérést Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeinek megnevezésére.

 

10képző

 

A „TOP 10″ alkotó egy széles körben ingyenesen terjesztett magazin formájában is széles nyilvánosságot és bemutatkozási lehetőséget kap. A legfontosabbnak ítélt hazai képzőművészek bemutatásával a programot és a magazint szervező EDGE Communications és Art Market Budapest célja a kortárs képzőművészet népszerűsítése, a hazai kortárs képzőművészek által létrehozott különleges értékek iránti figyelem felkeltése.

 

Az EDGE Communications művészeti ügynökség – az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására és az Artkartell online magazin közreműködésével – a hazai szakma által legjelentősebbnek ítélt 10 magyar képzőművész kiválasztására és bemutatására különleges kezdeményezést indított útjára. Az év eleje óta zajló program és a művészek bemutatására kiadott látványos, ingyenesen terjesztett magazin létrehozásával a kezdeményezők célja elsősorban az, hogy a széles közönség figyelmét a kortárs képzőművészetre irányítsa, illetve bemutassa a hazai művészek által végzett alkotómunka jelentőségét.

 

A legkiemelkedőbbnek ítélt magyar kortárs képzőművészek kiválasztásában való részvételre a meghatározó hazai kortárs képzőművészeti intézmények igazgatói, az Art Market Budapesten is bemutatkozott hazai kortárs galériák vezetői, a 2014. évi „Kortárs magángyűjtők TOP 10″ szavazás alkalmával az első 50 közé sorolt műgyűjtők, a hazai művészeti sajtót képviselő főszerkesztők valamint a program szakmai partnere, az Artkartell által kiválasztott kurátorok és művészettörténészek, összesen mintegy 130 személy kapott felkérést. Minden szakembernek 10 élő magyar képzőművész megnevezésére volt lehetősége.

 

A beérkezett szavazatok alapján napjaink legjelentősebbnek ítélt 10 hazai képzőművésze Bak Imre, Bukta Imre, Csákány István, Csörgő Attila, Fehér László, Keserü Ilona, a Kis Varsó művészpáros, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila.

 

A művészeket bemutató magazinhoz írt köszöntőjében Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a European Academy of Sciences and Arts tagja a következőképpen fogalmaz:

„Ma ahhoz, hogy a széles közönség figyelmét a kortárs képzőművészetre irányítsuk, illetve bemutassuk a hazai művészek által végzett alkotómunka jelentőségét, láthatóvá kell tennünk a kiválóság attribútumait: az ismertség, a feldolgozottság, a nemzetközi respektus, a gyűjteményi reprezentáltság, a kisugárzás tanújegyeit.”

 

A szervezők nyilvánosságra hozták a legtöbb szavazatot kapott 50 (pontosabban a szavazategyenlőségre tekintettel 61) alkotó névsorát is:

Asztalos Zsolt, Bak Imre, Bernát András, Birkás Ákos, Borsos Lőrinc, Bukta Imre, Chilf Mária, Csákány István, Cseke Szilárd, Csörgő Attila, Csurka Eszter, Deim Pál, Drozdik Orsolya, El-Hassan Róza, Erdélyi Gábor, Fajó János, Fehér László, feLugossy László, Forgács Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Haász István, Haraszty István, Hencze Tamás, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, Kaszás Tamás, Keserü Ilona, Kicsiny Balázs, Kis Varsó, Klimó Károly, Kokesch Ádám, Konok Tamás, Koronczi Endre, Kovács Attila, Lakner Antal, Lakner László, Lovas Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Molnár Sándor, Molnár Vera, Nádler István, Nemes Csaba, Ősz Gábor, Reigl Judit, Roskó Gábor, Société Réaliste / Gróf Ferenc, St. Auby Tamás, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Szilágyi Lenke, Szirtes János, Szöllősi Géza, Szurcsik József, Szűcs Attila, Szvet Tamás, Tót Endre, Váli Dezső, Várnai Gyula, Vojnich Erzsébet.

 

A művészek kiválasztásának szempontjai között szerepelt az adott művész hazai és külföldi ismertsége, az alkotói életmű kiállítások és publikációk formájában való feldolgozottsága, a művész és alkotásainak jelentős nemzetközi művészeti bemutatókra (Velencei Biennále, Dokumenta, Manifesta, stb.) történt meghívásai, jelentős hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben való reprezentáltsága, valamint a művésznek a pályatársakra, művészeti irányzatokra és korszakokra gyakorolt hatása. Kortársnak a magazin összeállításakor a szavazat leadásának időpontjában élő képzőművész minősült.

 

„A TOP 10 program és a magazin létrehozásával arra törekedtünk, és tettük ezt sikerrel, hogy a hazai művészeti eredményekről és művészeti életünk alkotó szereplőiről jó okkal és alappal véleményt alkotók a lehető legtöbben fejtsék ki véleményüket. Törekedtünk továbbá arra is, hogy ezúttal ne csak az elkötelezettek szűk körében legyen szó arról, hogy kik a hazai képzőművészet leginkább meghatározó alkotói, közkeletű kifejezéssel élve: sztárjai. – tette hozzá Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója – Hiszen ahol sztárok vannak, ott siker van, és ahol siker van, arra jól esik figyelmet fordítani.”

 

http://www.edge.hu

http://artmarketbudapest.hu

http://www.artkartell.hu

 

Lantai József -EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s