János Szapolyai

A váradi szerződés

Közzétette:

 

 

A Ferdinánd és János közötti vetélkedés 1538-ig tartott. Ekkorra mindkét fél belátta, hogy egyrészt nem elég erősek egymás legyőzéséhez, másrészt viszálykodásuk az ország pusztulásával jár, és a török malmára hajtja a vizet. Ezért beszüntették a háborúskodást, és február 28-án megkötötték a török miatt titokban tartott váradi szerződést. A kialakult status quo alapján ebben felosztották egymás között az országot. A megosztottságra azonban nem végleges, hanem János haláláig tartó átmeneti állapotként tekintettek. Ezt követően a Szapolyai János által ellenőrzött keleti területeket is megkapta volna Ferdinánd, aki János esetleges utódait hercegi címmel és tekintélyes birtokokkal kárpótolta volna.

 

Varadinum, 1617

A nagyváradi vár (17. század)

Könnyebb azonban valamiben megállapodni, mint azt be is tartani. Az 51 éves Szapolyai a következő évben feleségül vette a 20 éves lengyel királyleányt, Izabellát, aki 1540 nyarán egészséges fiúgyermekkel ajándékozta meg. Néhány héttel ezután Szapolyai meghalt, ám halála előtt megeskette híveit, hogy a váradi egyezmény előírásai ellenére fiát királyuknak ismerik el. A Szapolyai-párt vezérének a horvát-olasz származású Utyeszenics György váradi püspöknek, közismertebb nevén György barátnak vagy Fráter Györgynek az irányításával 1540. szeptember 13-án ez meg is történt. A magyar országgyűlés, amely utoljára gyűlt össze a Rákos-patak mezején, királlyá választotta a csecsemő János Zsigmondot, akit II. Jánosként (1540—1571) a szultán is elismert Magyarország választott uralkodójának. Ferdinánd viszont – teljes joggal – szerződésszegésként fogta fel a királyválasztást, és azonnal ostrom alá vette Budát, ahol Izabella, gyermeke és híveik jó része tartózkodott.

 

János Szapolyai

Szapolyai János hiteles portréja, Erhard Schön fametszete

Forrás: Romsics Ignác: Magyarország története (176. oldal) Kossuth Kiadó, 2017 ISBN 978-963-09-9005-9

(A fenti cikk forrását képező könyvben a békeszerződés időpontjaként 1538. február 28-a szerepel, míg más források február 24-et említenek.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s