Magyar Zsidó Múzeum

Zsidó múzeumok

Közzétette:

 

 

A zsidó múzeumok életre hívása az asszimilálódott zsidóság köréből indult ki, mely a saját kultúráját, hagyományait bizonyos távolságtartással, tudományos módon kívánta vizsgálni. Ehhez a megközelítéshez a tárgyi kultúra tanulmányozása is hozzátartozott. Az eredeti környezetükből kiemelt tárgyakból gyűjteményeket hoztak létre. Az első nagyszabású judaika kiállítás 1878-ban Párizsban nyílt meg. A század vége felé több múzeumban találunk külön zsidó részleget. Az első zsidó múzeum 1897-ben Bécsben nyílt meg. A 20.sz. első felében létrejött európai zsidó múzeumok anyagát a Holocaust alatt részben az USA-ba menekítették át. Az 1945 után újra megnyíló múzeumoknak már nem pusztán egy kultúra bemutatása, kutatása volt a feladatuk, hanem az elpusztított európai zsidóság emlékének ápolása is.

 

The Jewish Museum, NWC Magyar Zsidó Múzeum

 

A világ egyik legnagyobb gyűjteményével a New York-i Jewish Museum rendelkezik, mely 1904-ben a Jewish Theological Seminary of America keretein belül jött létre. A Múzeum háromnegyed részét a judaika-gyűjtemény teszi ki, emellett vannak archeológiai leletek és képzőművészeti alkotások is (1. kép). http://www.thejewishmuseum.org/

A jeruzsálemi Israel Museum 1964-ben alakult. Elődje az 1922-ben létrejött Bezalel National Art Museum volt, mely mindenekelőtt zsidó művészet tanulmányozását tűzte ki céljául. A Múzeum a judaikák mellett hatalmas etnográfiai gyűjteménynek, régészeti emlékeknek és a Holt-tengeri tekercseknek is otthont ad.

http://www.imj.org.il/

Magyar Zsidó Múzeumot 1916-ban az Izraelita Magyar Irodalmi Társulat (IMIT) hívta életre. 1932-ben költözött be a Dohány utcai zsinagógához épített új szárnyba, melyet Vágó László és Faragó Ferenc a zsinagógához igazodó stílusban terveztek (2. kép). A gyűjtemény nagy része túlélte a Holocaustot, és a Múzeum 1947-ben újra megnyitott. A zsidó valláshoz köthető ötvöstárgyak, textilek mellett, római kori zsidó sírköveket, festmény-, érem-, és szoborgyűjteményt is őriz a Múzeum. Az állandó kiállítás fő eleme a zsidó ünnepekhez, valláshoz kapcsolódó tárgyak bemutatása, emellett külön terem foglalkozik a Holocausttal.

 

Buda Zsófia (gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Okor-kelet/Okori.es.keleti.muveszet/index.asp_id=549)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s