netween Taki Point, Mojave Point

Grand Canyon Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Egyesült Államok

A világhírű Grand Canyon a Föld legimpozánsabb szakadéka. 445 kilométer hosszú, 200—29 000 méter széles, 1600 méter mély. Falait negyvenvalahány kőzetréteg alkotja. „Olyan, mintha egy történelemkönyvet lapozgatnánk” – írta róla John Wesley Powell őrnagy és egyetemi professzor 1869-ben. Nos, ez a könyv csaknem feltárja a Föld kialakulásának történetét a nem hivatalosan prekambriumnak nevezett geológiai őskortól kezdve. A legősibb, 1750 millió éves itteni rétegek átalakult üledékes vagy vulkáni kőzetek. A paleozoikum nagy korszaka még markánsabb nyomokat hagyott: 700–1750 méter vastag homokkő-, csillámpala- és mészkőrétegeket. Az ezután következő korszaknak, a mezozoikumnak már kevés nyoma van a nemzeti parkban, mert ami volt, az jobbára lekopott; a maradék inkább az alsó, nyugati részen található.

 

Grand Canyon panorama

Grand Canyon panoráma

A tektonikai lemezek mozgása az egész régió megemelkedését eredményezte: ebből született meg keletebbre a Sziklás-hegység, emitt meg a Colorado-folyó két kilométer magas fennsíkjai. Szinte hihetetlen, de az üledékes rétegek csaknem függőleges helyzetben maradtak meg. A kainozoikum utolsó maradványai a mutatós láva- és hamulerakódások a Shivwits- és az Uinkaret-platón, amelyek hatmillió éve kezdtek kiemelkedni; a geológusok ezekből állapították meg a kanyon keletkezési idejét. Ez volt a késő kainozoikum leglátványosabb eseménye (bár egy nemrég megjelent tanulmány annak a hipotézisnek adott hangot, hogy a kanyon már 70 millió éves), melyért a Colorado-folyó a felelős: 5–6 millió éve kezdte kivájni a szurdokot, és még ma is vájja rendületlenül. A folyamat markánsabbá vált úgy 2–3 millió évvel később, amikor a bőséges csapadék és a mellékfolyók magasabbra duzzasztották a folyót, és annak erodáló tevékenysége felgyorsult.

 

Toroweap Lookout

 

A Toroweap-kilátó a kanyon északi partjának egy félreeső helyén van 1387 magasban. Remek innen a kilátás a Coloradóra és a szurdokára, amely ezen a ponton 880 méter mély.

Aztán úgy tízezer évvel ezelőtt az éghajlat ugyanolyan szárazra váltott, mint amilyen ma is, de eddigre a Grand Canyon már megszületett. A csapadékhiány következtében a szakadék nem tágult tovább, színpompás falai pedig csupaszon maradtak. Mindez meghatározta egyedülálló karakterét. Egyébként a nevével ellentétben nem ez a legmélyebb kanyon a világon, sőt még csak Amerikában sem: a perui Cotahuasi és Colca egyaránt eléri a 3500 métert. Ami pedig a hosszúságot illeti, a nemrég felfedezett és (legalábbis egyelőre) jéggel borított Grönlandi Nagy Kanyon lepipálja az arizonait.

 

netween Taki Point, Mojave Point

A Grand Canyon nagyjából kelet-nyugati irányú. Nem a teljes hossza esik a nemzeti park területére, csupán 345 kilométere. A legnépszerűbb kirándulópont a déli parton van a Taki Point és a Mojave Point között. A parkon kívüli terület két indián rezervátumhoz: a hualapaihoz és a havaszupaihoz tartozik.

A grönlandival szemben Amerika Grand Canyonjét immáron csaknem 150 éve tanulmányozzák a tudósok, de még mindig tartogat meglepetéseket. A hetvenes években például egy egész kőzetréteget fedeztek fel itt, amely eddig elkerülte a geológusok figyelmét. Az itteni vizsgálatok segítségével nemcsak kétmilliárd évre sikerült kiterjeszteni a Föld múltjának tanulmányozhatóságát, hanem – miután a rétegek csaknem 450 kilométer hosszan húzódnak – lehetővé vált az egyazon korban bekövetkezett variációk megfigyelése is.

Grand Canyon localisationA park névjegye

 • Hol található: Észak-Arizona
 • Megközelítése: Flagstaffből
 • Területe: 4926km2
 • Alapítva: 1919
 • Állatvilága: 75 emlősfaj (pl. öszvérszarvas, sivatagi vadjuh, puma, vörös hiúz, prérifarkas), 50 fajta hüllő és kétéltű, 25 halfaj (ebből 6 őshonos), több mint 300 madár (pl. kondorkeselyű)
 • Növényzete: 1737 szövetes növényfaj (ol. Fenyőfélék, boróka, tölgy), 167 gomba, 64 moha, 195 zuzmó
 • Útvonalai: Rim („Perem”, Bright Angel, Déli- és Északi Kaibab, Widforss
 • Éghajlata: félsivatagi
 • Mikor utazzunk: májustól októberig

   

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (224-227. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s