Quito, Ecuador

Quito – egy város fölrobban

Közzétette:

 

 

A fővárost, Quitót délről egy furcsa nevű hegy vigyázza, a Panecillo, a „cipó”. A Panecillo tetején hatalmas Mária-szobor. Csodálatos körkép tárul innen a fennsíkra, s az Andok csúcsaira. Nyugatról a Pichincha, egy aktív vulkán hegytömbje magasodik, ezért Quito csak Quito localisationészak felé terjeszkedhetett.

A mai Quito két részből áll: az óvárosból, ahol évszázadokig az ország szíve dobogott s a modern Quitóból, amely a hatvanas években, az olajláz idején épült. A fővárosnak ebben az északi részében máról holnapra irodaházak, szupermarketek, ipari üzemek, lakótelepek nőttek ki a földből. A féktelen építkezés szerencsére nem nagyon rontotta el a városképet – a két rész harmonikusan illeszkedik egymáshoz. Sok ecuadori szerint Quito ma Dél-Amerika legszebb fővárosa.

 

Quito, Ecuador

A Pichincha-hegy az Itchimbia-dombról nézve

Nem jogtalan ez a vélemény: a táj lenyűgöző, a 2850 méter magasban fekvő város éghajlata kellemesen mérsékelt, a díszes, koloniál stílusú építészet, az óváros számos temploma és kolostora igazi aranybánya a művészetek kedvelőinek. Különösen szépek és érdekesek az úgynevezett „quitói iskola” alkotásai, a 16—18. századi táblaképek, festmények és fafaragások: a spanyol-európai művészet elemei keverednek itt az indiánok mesterségbeli tudásával.

 

San Francisco church, Quito, Ecuador

Az Iglesia de San Francisco (Szent Ferenc templom)

A La Compania, a jezsuiták 17. században épült temploma, hatalmas homlokzatával, aranytól túlcsorduló, komor boltíveivel a Jézus társaság hatalmáról és befolyásáról tanúskodik. Más szerzetesrendek kolostorai – például a San Augustin, a La Merced vagy Santo Domingo – sem maradnak el tőle, sem pompában, sem építészeti szépségben. A San Francisco-katedrális roppant homlokzatát mintha az örökkévalóságnak építették volna – hatalmasabb és időtállóbb, mint az inkák palotája, amelyet a spanyolok leromboltak, s alapjait a hatalmas templom felépítéséhez használtak fel.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (211-212. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s