Iguazú National Park

Iguazú Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Argentína

Ha az örökké pára áztatta szemközti területről nézi az ember, az a benyomása, mintha bolygónk összes vize a Garganta del Diablo („Ördögtorok”) szakadékba zuhogna a Brazíliából érkező Iguazú-folyóból, amely ezen a ponton 82 méter mély, 2700 méter széles vízesésláncolatot képez. Ebbe a mély „torokba” másodpercenként átlag 1800 köbméter víz zuhog alá. Innen az Iguazú még 23 kilométert folyik, mielőtt a Paranába torkollna.

 

Garganta del Diablo, Argentina

Garganta del Diablo („Ördögtorok”) szakadék

Iguazú National Park

Az Ördögtorokkal szemközti kilátóteraszt jó egy kilométeres járdán keresztül közelíthetjük meg.

A zuhatag mentén természetesen burjánzó a növényzet, hiszen a lezúduló víztömeg nyomán magasra feltörő pára állandó nedvességet biztosít a partokon és a kis szigeteken, ahol számos őshonos állat- és növényfaj alakult ki. A vízesések mögötti sziklákon fészkel a kormos sarlósfecske, melyet lábatlannak is neveznek, mivel csenevész lába csak kapaszkodásra alkalmas, járásra nem; jószerével egész életét repüléssel tölti.

Több mint kétezer fajta növényt találunk a szubtrópusi őserdőben, mely a hajdani óriási Atlanti-esőerdő maradványa; ez az óceán brazil partjától egykor messzire benyúlt Uruguayba, Észak-Argentínába és Kelet-Paraguayba is, de mára csak a 7%-a maradt meg, főként két brazil államban: Bahíában és Espirito Santóban, illetve itt, a vízesés környékén. Messzire, a többi fölé magaslik az Aspidosperma polyneuron nevű faóriás, melynek 2 méter átmérőjű, rózsaszín törzse 40 méteresre is megnő. Levelek csak girbegurba ágakból álló koronáján nőnek. A nagy fák árnyékában búvik meg a jóval kisebb Euterpe edulis pálma, melynek – mint latin neve is jelzi – ehető a bele. Ennek vékony törzse 15-20 méteresre nő meg, legyezőszerű levelei hosszúak.

A dzsungel talaján rengeteg páfrány és orchidea nő, közöttük milliónyi lepke röpdös. A parkban mintegy 250 fajuk található meg, köztük az óriás Morpho didius, melynek gyönyörű kék szárnya akár 15 centi szélesre is megnő. Az állatok között olyanokat is találunk, melyeknek létszáma az utóbbi időben sajnálatosan csökkent, így tapírt, ocelotot, aztán az inkább pumára, mint jaguárra hasonlító jaguarundit, a hosszúfarkú macskát, a koatit, a sörényes hangyászt, többféle bőgőmajmot, a Sakáre-kajmánt és a tukánt. Rendkívül ritkán látható a 2 méteres szárnyfesztávú, 13 centis karmokkal felfegyverzett hárpia, melynek életterét sajnálatosan megritkították a nem védett területeken folytatott szüntelen erdőirtással.

Ugyanennek a káros emberi tevékenységnek látták kárát a folyó menti sűrű növényzetben élő jaguárok is, melyek létszáma az itteni esőerdőben alig 50 főre csökkent; a parkon kívül már alig találhatók meg. Az élővilág védelme azonban annyiban nem korlátozódik erre a parkra, hogy a határon túl található a háromszor ekkora brazil Iguaçu ikerpark, melynek területére csupán a vízesés egyötöde esik, de innen jobban áttekinthető. A két park közösen képezi az UNESCO-világörökség részét.

Iguazú National Park localisationA park névjegye

  • Hol található: Misiones tartomány a brazil határon
  • Megközelítése: Puerto Iguazúból
  • Területe: 672 km2
  • Alapítva: 1934
  • Állatvilága: mintegy 80 emlősfaj (pl. tapír, ocelot, sörényes hangyász, koati) és 450 madárfaj (pl. kormos sarlósfecske, tukán, hárpia), kajmánok, lepkék
  • Növényzete: tarajos korallfa (Argentína nemzeti növénye), pálma, óriás fák
  • Útvonalai: Nagy és kis körút, Ördögtorok
  • Éghajlata: nedves szubtrópusi
  • Mikor utazzunk: márciustól novemberig

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (252-255. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s