Digital Treasury

A Digitális Kincstár

Közzétette:

 

 

Digitális Kincstár, felirat

A Digitális Kincstár az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus kiadványsorozata, amelynek célja, hogy digitális formában minél szélesebb körben ismertté tegye a könyvtári raktárak polcain található értékeket. A kiadványsorozat szerkesztési munkáit – az Országos Széchényi Könyvtár különböző osztályai szakértőinek bevonásával – a Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály végzi. A sorozat darabjai főként a magyar nemzeti könyvtár egy-egy különlegesen értékes dokumentumának (régi könyvek, kéziratok, folyóiratok, térképek, aprónyomtatványok, plakátok, hangzó dokumentumok stb.) teljes digitális másolatát tartalmazza, azonban alkalmanként más gyűjteményekben található dokumentumok is megjelenhetnek benne. Az Országos Széchényi Könyvtár “Nemzeti Ereklye” kiállításain bemutatott kincsekről minden esetben CD kiadvány is készül a Digitális Kincstár sorozat keretében.

Digital Treasury

A Digitális Kincstár sorozat címlapja

A sorozatot elsősorban digitális hasonmás-kiadásnak tekintjük. A sorozat egyes kiadványai – a technikai lehetőségektől függően – igyekeznek minél pontosabb másolatát nyújtani az eredetiknek. Egy alapvetően könyvtári szemléletű rövid, kétnyelvű ismertető kapcsolódik az egyes dokumentumokhoz, amely tájékoztatja az olvasót a legalapvetőbb tudnivalókról. A sorozatnak nem feladata az adott forrás tudományos igényű feldolgozása, azonban szeretnénk ha a tudományos kutatásban nélkülözhetetlen segédanyaggá válnának kiadványaink. Ha lehetőség nyílik rá, akkor hosszabb, tudományos igényű ismertetések, szövegkiadások is megjelenhetnek az egyes darabokon.

A dokumentumokról készített másolatot kétféle minőségben találja meg az érdeklődő olvasó a sorozat egyes kiadványain: egyrészt a gyors használatot biztosító közepes képminőségű, másrészt a részletes vizsgálatot is lehetővé tevő jó képminőségű változatban.

A Digitális Kincstár sorozat az igényekhez igazodó példányszámban készül. A kiadványok megvásárolhatók a Széchényi Ferenc Könyvesboltban (Budapest, I. Budavári Palota F. épület), vagy megrendelhetők az egyes kiadványokhoz mellékelt megrendelő lapon. Lehetőség van online megrendelésekre is a www.kincstar.oszk.hu/html/megrendelo.htm címen, e-mailben a kincstar(kukac)oszk.hu címen vagy telefonon (00-36-1-2243878).

Terveink között évi nyolc-tíz kiadvány megjelentetése szerepel.

 

Forrás: Országos Szécsényi Könyvtár (http://www.kincstar.oszk.hu/html/sorozatrol.htm)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s