Legenda aurea

Legendák

Közzétette:

 

 

A szentek tiszteletének páratlan költészete is van. A legendák a vértanúságok leírásából és a szentek életrajzaiból nőttek ki s végül a színes, gazdag, csodás és fantasztikus leírások és elbeszélések szinte áttekinthetetlen tömegévé váltak. Az ég érintkezik bennük a földdel, a szentek csodálatos erényei a legkülönösebb csodákat hozzák létre. Angyalok, ördögök, sárkányok és más mesebeli állatok szerepelnek bennük, betegek meggyógyulnak, halottak feltámadnak, hívők segítséghez jutnak, gonoszok megbűnhődnek, a szentek élményei csodálatosan kiszíneződnek, vértanúságuk rendkívül megindítóvá lesz, a végén minden gonoszságon nagyszerűen diadalmaskodnak és a mennyországban elnyerik állhatatosságuk jutalmát. Kitűnő anyag a prédikációk illusztrálására, ezenfelül azonban az egyházi személyek köteles áhítatában is nagy jelentőségű. A breviárium, a mindennapi imádságoknak és áhítatosságoknak az a gyűjteménye, melynek elolvasására és elmondására a papok és a szerzetesek kötelezve vannak (135. és 600. kánon), a szentek életére vonatkozó részleteket is tartalmaz. Ebben a legendákat többszörösen revideálják, a népies vallásos irodalomban azonban még mindig igen sok régies elbeszélésük él.

 

Legenda aurea

A magyar irodalom leghíresebb legendái latin nyelven a Szent Istvánról, Imréről, Szent László, Gellért püspökről, Erzsébetről, magyar nyelven a Szent Margitról szólók. Legendáriumokban gyűjtötték össze őket, legnépszerűbb közülük a 13. századi Legenda aurea.

A katolikus egyház üdvintézmény. Krisztus alapította azért, hogy benne a hívek üdvösségre jussanak. Ezt a célt szolgálják istentiszteletei, melyeken minden időben az egész világon ég felé szálló zsolozsmái viszik a klérus és hívek kéréseit az isten, Jézus Krisztus, szűz Mária és minden szentek trónusához, különösen pedig a nagypéntek kivételével minden nap megismételten bemutatott szent mise áldozatok, melyekben az eredendő bűn és saját bűnei terhe alatt nyögő emberiség bűneiért Krisztus mindig újra meg újra feláldozza magát s a szent áldozásban valóságos testét és vérét nyújtja híveinek is, hogy vele bensőleg egyesülvén, új életben és engedelmességben járhassanak. Az üdvösség legfőbb biztosítékai azok a szentségek, melyekben az isteni kegyelem az egyház közvetítésével a hívek osztályrészévé lehet s amelyek nem függnek egyéni feltételektől, hanem már kiszolgáltatásuk által ex opere operato hatékonyak.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (555-556. oldal) A Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s