cserép lószobor

Halotti lószobor

Közzétette:

 

 

A gazdagság jelképe

A régi kínaiak éppoly fontosnak tartották a túlvilági életet, mint az e világit. Ősvallásuk tanítása szerint a földi lélek, a po ott marad holttesttel a sírban, és az élők által felajánlott áldozatokkal táplálkozik. Emiatt alakították ki a földi lakóhelyhez hasonlóan a sírkamrákat. Az agyag-szobrok sírba helyezése már a Han-korszakban divatba jött, mert úgy vélték, használati tárgyakra a halottnak is szüksége van, a gazdagabbaknak pedig szolgákra is.

A Tang-kor elejére annyira fényűzővé vált a sírkamrák berendezése, hogy több császár is korlátozta a halotti tárgyak fajtáját, méretét és mennyiségét az elhunytak társadalmi rangja szerint.

Tömegtermelés

A 7. századra minél élethűbb kerámiaszobrok sírba helyezése jött divatba; ezek embereket, állatokat, például őr-oroszlánokat ábrázoltak. A Tang-korban olyan nagy igény volt ilyesmire, hogy a fazekasműhelyek átálltak a tömegtermelésre. A 7-8. századi sírszobrokat gyakran ólommázzal vagy többszínű szancajjal vonták be. Az ezeknek gyártásához felhasznált oxidok költséges anyagok voltak, ezért szancajmázzal csak császári vagy arisztokrata sírokban találkozunk.

Lovak

A Tang-kori halotti szobrok közül kiemelkednek a lovakéi, melyeket oly aprólékosan és élethűen mintáztak meg, hogy szinte mozogni látszanak. A lovak nagy becsben álltak Kínában, az igaziak éppúgy, mint a mondabeli szárnyas lovak. Igen drágán importálták őket a belső-ázsiai Fergana-medencéből (ma Üzbegisztán). 608-ban számos lovat küldtek innen Jang Kuang császárnak adó fejében. A Tang-dinasztia sírjaiban más egzotikus importárukat is találtak.

 

cserép lószobor

Tang-lószobrok A lovakat ábrázoló kis agyagszobrokat talán azért találták ki, hogy egy-egy előkelő személy temetésekor ne keljen feláldozni az igazi lovait. Ezek a szobrocskák maximum 50 cm magasak voltak, s rendszerint kis fejük, erős nyakuk és alacsony faruk volt.

Később a császár szert tett vért izzadó lovakra Taj-jüanból.”

(Sze-ma Csien: A történetíró feljegyzései, Kr. e 100 körül)

Forrás: Az emberiség története (164. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s