Caracas, Venezuela

Caracas – város, emlékek nélkül

Közzétette:

 

 

A tíz-, tizenkét-, tizenhat emeletes, lapos tetejű lakótömbök magasházai már rég felkúsztak a lejtőkre, bármiféle felismerhető tervszerűség nélkül. Az autópálya alul- és felüljárók összevisszaságán keresztül vezet a völgy legmélyebb pontjára, ahol egy sekély bűzlő csermely betonteknőjét követi. Ez maradt a Guairéből, melynek partján 1567-ben Diego de Losada megalapította Santiago de Léon de los Caracas városát. Az út elvezet a Parque Centrál mellett, ami minden, csak nem park: 16 emeletes magas toronyházai az utolsó jelképei a „Venezuela sauditá”-nak, ahogy errefelé – Szaúd-Arábiára célozva – a hetvenes éveket nevezik, amikor semmi sem volt lehetetlen és semmi sem volt elég drága; elvezet „La Carlota”, Dél-Amerika egyik legnagyobb, ugyancsak a dicsőséges években épült magánrepülőtere mellett, ahol több mint 1000 magánrepülőgép parkol; kivezet kelet felé, ahonnan újonnan épült lakótelepek fala zárja el a szűk völgyet, s állja útját a szél természetes áramlásának, amely mindig is „szellőztette” a várost. Caracas átlaghőmérséklete mintegy négy fokkal emelkedett, amióta a kiirtott kávécserjék és mangófák helyére bevásárlóközpontokat, a vízesések és folyók helyére pedig irodapalotákat építettek, belső udvarukon csobogó szökőkutakkal. Alexander Humboldt valamikor áradozott az „örök tavasz” városáról; ma Caracasban „örök nyár” van. Semmi sem hatalmasabb, mint a kőolajban dúskáló ember!

 

Caracas, Venezuela

Caracas, az ország fővárosának látképe. A gazdag olajmetropolist az ötvenes évek óta újra meg újra „átszántják”: a várostervezést itt buldózerek végzik el. A telekspekuláció következtében néhány magasházat azonnal le is bontanak, amint fölépítették.

Nemcsak a város szélén, mint más latin-amerikai metropolisokban, hanem a város közepén is, alig kőhajításnyira a felhőkarcolók és bevásárlóutcák márványportáljaitól ott vannak a barriók, ezek a nyerstéglából épült nyomornegyedek. Ilyenekben él a lakosság fele; azok laknak itt, akikről a többiek úgy vélik, hogy már a puszta létük is fenyegeti őket. Ezért minden ajtón kettős zár, minden ablakon rács.

Caracasba aligha lehet az első pillanatban beleszeretni. Ameddig a szem ellát, minden az elmúlt 50 évben épült. Ez a város eltörölte az emlékeit, olyan határozottan és radikálisan, mint az újgazdagok, akik szégyenlik alacsony származásukat.

 

Salto Angel, Venezuela

Az amerikai James Angel csak 1937-ben fedezte fel a világ legmagasabb vízesését, a róla elnevezett Salto Angelt a Guayanai-hegyvidék venezuelai részén. A Churún, a Caroni egyik mellékfolyója csaknem 1000 méter magasból, egy sziklaplatóról zuhan a mélybe.

Venezuela évszázadokig gyarmat volt. „El Dorado” legendás kincseit nem lelték meg sem a spanyol hódítók, sem az augsburgi Welserek, akiknek V. Károly, a német nemzet Szent Római Birodalmának nyakig eladósodott imperátora adott koncessziót Venezuela gyarmatosítására. Azóta mindig vonzóbb volt Mexikóban, Limában vagy Cuscóban élni, mint Venezuelában.

Aki megnézi a caracasi székesegyházat, érzi a különbséget. Viszonylag nagy ez a templom, de mintha befejezetlen lenne, mintha csak azért építették volna, hogy legyen. Ezzel szemben mondjuk Mexikóban egy székesegyház minden köve a nagyságra, hatalomra, tartósságra való törekvésről tanúskodik.

A caracasi székesegyház azon a téren áll, ahol mindig is összpontosult a spanyol egyházi és világi hatalom: a Plaza Mayoron, melyet ma Plaza Bolivarnak neveznek. Venezuelában minden városnak, minden falunak, minden településnek megvan a főtere, s mindegyiket Plaza Bolivarnak hívják. Ebben az egyben egyet értenek: az ország legjelentősebb szülöttje Simón Bolivar, a „felszabadító”, aki nemcsak Venezuela, hanem fél Dél-Amerika számára kivívta a függetlenséget. Ez az ember valóban minden dicsőséget megérdemel.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (418. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s