Kujlin és Li-folyó Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Kína

A dús növényzettel benőtt, elképesztő formájú dombok minden átmenet nélkül bukkannak elő a síkság után, ahogy haladunk lefelé a Li-folyón. Formájuknak megfelelő mesebeli neveket is kaptak: Összehajtott Brokát, Elefántormány, Öt Kecskeűző Tigris, Teve vagy Dromedár. A víz koptatta őket ilyen alakúra, s ma akár 200 méterre is emelkednek a környező síkság fölé; némelyikük várra emlékeztet. Ilyen dombok magasodnak mind Kujlin városa, mind az innen lefelé, a délre eső Jangsuo kikötőjéig 83 kilométeren át bambuszerdők és füzesek között kanyargó Li-folyó fölé.

 

Li River

 

A Li-folyó 437 kilométeréből a Kujlin és Jangsuo közé eső 83 az igazán látványos; ez a vízi út a leglátogatottabbak közé tartozik az országban.

Négy feltétele volt annak, hogy ez a különleges táj kialakulhasson: először is a karbonáttartalmú kőzet, jelen esetben a triász korszakban (amikor még dinók úszkáltak errefelé) keletkezett mészkő; másodszor a terep megemelkedése az indiai és az eurázsiai tektonikai lemez évi 15 centiméteres sebességgel lezajló összeütközése folytán; a harmadik a jégkorszakmentesség, ami lehetővé tette egyéb geológiai tényezők zavartalan érvényesülését évezredeken át; végül a trópusi éghajlat, mivel ha a növényzet nem alszik téli álmot, akkor a talaj folyamatosan termeli a szén-dioxidot, ami a karsztosodás elengedetlen feltétele. A bőséges vízellátás elősegíti az egyidejű karsztos és fluviális oldódást, ami normális esetben kizárja egymást. Az előbbi nyomán víznyelők keletkeznek, az utóbbi nyomán pedig azok a völgyek, amelyek elkülönítik egymástól a kúp alakú dombokat.

 

Guilin and Lijiang River National Park, China

 

Az Alkonyati halászat kormoránnal ősi hagyomány Kínában. Lényege az, hogy zsinórt kötnek a madár nyakára, amelyet megszorítanak, amikor fogott egy halat, hogy ne tudja lenyelni.

Ennek a gyors, jobbára a földtörténeti negyedidőszakban lezajlott korróziónak a következményeképpen hatalmas cseppkőbarlangok is létrejöttek. A nevezetes Luti-jen („nádsíp-szirt”) barlangban tőr, oszlop, sátor, madár- és növényalakú cseppköveket is megcsodálhatunk a több száz méteres, újabban színes fényekkel megvilágított sétaút mentén. Odakinn pedig, a Li-folyón hajózva rizsföldeket és vízibivalyokat láthatunk, valamint a már csak a turisták kedvéért űzött kormorános halászatot.

A park névjegye

  • Hol található: Kuangszhi autonóm terület
  • Megközelítése: Kujlinból
  • Területe: 2000 km2
  • Alapítva: 1982
  • Állatvilága: jégmadár, apácahantmadár, bivalymajna, rozsdafarkú gébics, barázdabillegető, kerti bülbül, zöldike, pápaszemesmadár, poszáta
  • Növényzete: kínai fenyő, orchidea, áfonya
  • Éghajlata: nedves szubtrópusi
  • Mikor utazzunk: április-május, szeptember-október

     

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (132-135. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s