Legendás ikonok – Freddie Mercury

Közzétette:

 

 

Freddie MercuryAz ikonok és a legendák sokfélék. Vannak, akik példás életet élnek, és vannak, akik szélsőségesek, megosztó személyiségek. Ők a legjobb példák arra, hogyan lehet bennünket, embereket befolyásolni, milyen könnyedén válunk megbocsátóvá, és legyintünk egy egyébként általunk is elítélt gyengeségre, ha az a gyengeség valami olyannal társul, ami ezt felülírja.

Freddie Mercury minden volt, csak nem hétköznapi. Gyakran feszegette a határokat, felrúgta a konvenciókat. Ami viszont kiemelte tehetségén kívül, és amiért az egyik legnagyobb legenda lett már életében, az az a szorgalom és kitartás, az a maximalizmus volt, ami nem hiányozhat senki eszköztárából, aki vinni akarja valamire az életben.   

 

Maximalizmus és tehetség – Freddie Mercury

Freddie MercuryKevesen tudják a világ egyik legismertebb és legsokoldalúbb brit énekeséről, a legendás QUEEN együttes frontemberéről, hogy eredetileg párszi indiai származású. A Queen-ben nem csupán énekesként, de zeneszerzőként is működött, a legtöbb sikeres dalukat ő írta. Neve egybeforrt az együttessel, sokan vele azonosítják a Queent, népszerűsége messze felülmúlta zenész társaiét. A zenekaron belül azonban mindig megvolt az összetartás, egymást tiszteletben tartva dolgoztak együtt, Brian May, Roger Taylor és John Deacon elismerték és jól kezelték egyedi személyiségét, és csodálatosan egészítették ki tudásukkal azt a hihetetlen tehetséget, ami Freddie-ből áradt. Hangterjedelme több, mint 4 oktáv volt!

A Queen tagjai egytől egyig komoly egyetemi végzettséggel rendelkeztek, rendelkeznek. Freddie Mercury az Ealing Art College-ban végzett, művészeti szakon, grafikusként, a Queen címerét is ő tervezte meg.

Karrierje során több, mint 700 koncertet énekelt végig, a Queen 15 nagylemezt adott ki, amiből közel 300 millió fogyott el! Két szólóalbuma is megjelent, szólókarrierjét azonban sajnos korai halála kettétörte.

Nagyságát mutatja, hogy a máig konzervatív Angliában 1999-ben bélyeget adtak ki a képével, halála után pedig a svájci Montreux-ben és a londoni Oxford streeten is szobrot állítottak neki. A londoni olimpia záróünnepségén a Queen is fellépett, Brian May és Roger Taylor mellett a háttérből, felvételről énekelt Freddie, ami ekkor ugyanúgy megbabonázta a közönséget, ahogyan életében tette. Az 1985-ös Live Aid koncerten előadott 20 perces fellépésüket később a rockzene történetének legjobb élő adásának szavazták meg.

Mindig is rajongott az operáért, aminek jelei megmutatkoztak már a korszakalkotó Bohemian Rhapsody-ban is. 1987-ben nagy álma valósult meg, Montserrat Caballeval egy újabb korszakalkotó és egyedülálló dalt énekeltek együtt, ami megkoronázta pályafutását. 2016-ban londoni háza megkapta a Kék Plakettet az English Heritage nevű szervezettől, amely a híres angol személyekhez köthető épületeknek adható. 2016. szeptember 4-én, születésének 70. évfordulóján zenekari társa, Brian May, aki a NASA-nál asztrofizikusként dolgozott, róla nevezte el a 17476 számú kisbolygót.

Queen

Freddie Mercury Farrokh Bulsara néven született Zanzibáron, 1946. szeptember 5-én. Tanulmányait Indiában kezdte, itt lépett fel először a The Hectics nevű együttesben. Indiai iskolájában kapta a Freddie becenevet. Családjával a zanzibári forradalom elől 1964-ben költöztek Angliába, 1970-ben változtatta meg vezetéknevét Mercury-ra.

Sokan a mai napig azt hiszik, hogy homoszexuális volt, de a valóságban biszexuális volt, akinek az életét a szenvedély vezérelte. Magánemberként féktelen bulijairól volt híres vagy éppen hírhedt, de ez csak álca volt, valójában visszahúzódó személyiség volt. 1991. november 24-én halt meg otthonában, egy nappal azután, hogy hivatalos nyilatkozatban tudatta a világgal betegségét.

 

Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek.”

Az is lett. Fájdalmasan korán távozott, és fosztotta meg a világot egyedülálló tehetségének még több produktumától. Freddie úgy tudott énekelni, ahogy nagyon kevesen, és ehhez a tehetséghez és tudáshoz olyan igazi művészi attitűd társult, amivel mások fölé nőtt. Kelléke volt a meghökkentés, kiállt meggyőződése mellett, nem félt úttörőnek lenni, sőt, kiváló ízlésével és megérzéseivel olyan új hangzásokat, stílust vitt együttesével a zenetörténelembe, amely azóta is egyedülálló, meghatározó és csodálatraméltó.

A Queen koncertjein nem volt szükség másra, csak tökéletes és mindig divatos, mégis a legmagasabb színvonalat nyújtó zenéjükre, és Freddie lehengerlő hangjára valamint előadóművészségére.

Az opera világában tett lépései azonnal sikeresek voltak, ezzel is kiemelkedve a könnyűzene világából, bár anélkül is magasan kitűnt már. A komolyzene korábban is megjelent zeneszámaikban, megmutatva, hogy nem is olyan nagy az űr a két zenei stílus között. Csupa szív, nagyszerű ember volt, az egyik legnagyszerűbb zenész és énekes, aki e földre született.

Freddie Mercury

Berta Lisia (Stíluskommunikáció)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s