Evangélikus Országos Múzeum a 2017-es Luther-évben

Közzétette:

 

 

A pesti belváros szívében, a Deák tér 4. szám alatt található kis barokk épületegyüttes egykor evangélikus iskolának, gimnáziumnak, paplaknak és kántortanítói lakásnak adott helyet a százéves templom mellett. A templom falai között komoly zenei élet folyik.

Insula Lutheranaként szolgálja a látogatókat mellette már harminc év óta az Evangélikus Múzeum. Az 1970-es években egyházi intézmény létrehozása szinte lehetetlen volt, bár régen meghaladták a lutheránusok fej- és jószágvesztéséről szóló, 1453-ban hozott budai országgyűlési Luther 500törvényt. 1972-ben Káldy Mihály püspök és Mihályfi Ernő országos felügyelő javaslatára presbitériumi határozat született az Evangélikus Levéltár és Könyvtár létesítéséről, ám anyagi források nélkül. A levéltár a 18. század óta, a könyvtár 1957 óta már működött. A hozzá tartozó múzeumot 1973-ban kezdte szervezni dr. Fabiny Tibor egyháztörténész. Lelkes segítőkkel, teológus hallgatókkal mérték fel a gyülekezeti gyűjteményeket.  Az Állami Egyházügyi Hivatal 1978-ban hagyta jóvá az épület átalakítását múzeum céljára. Az Országos Műemléki Felügyelőség építészei: Havassy Pál és Gryllus Vilmos irányították a munkálatokat. Később hetven gyülekezetből érkeztek a bemutatandó műtárgyak.

A múzeum első állandó kiállítása 1979 óta mutatja be az evangélikusság kultúrában betöltött szerepét. A megnyitón Weöres Sándor mondott beszédet. A 21. században digitális és érintős interaktivitásban közvetíti számunkra az érdekes tárgyak sokaságát, az egyházzenei emlékeket és a történelem során fontossá vált, toleráns keresztyén közösség tevékenységét.

A Luther-év legfontosabb hazai központja ez a múzeum. 2016. november 12-én nyílt meg a Luther öröksége című új állandó kiállítás. Luther Márton (1483-1546) munkássága vetett véget a katolicizmus középkori uralmának. Ágoston-rendi szerzetesként elutasította a cölibátust, egy apácával megházasodott, és hat gyermeke született. 1512-ben lett a teológia doktora. Élete sikerek és kudarcok sorozatából állt. A katolikus egyház romlottságát hirdette az 1517-ben (500 éve) Wittenbergben kiszögezett tanaival. 1521-ben a katolikus egyház kiközösítette, Luther menekülni kényszerült. Üldözöttként az Eisenach-i Wartburg várában németre fordította a Bibliát.

A magyarországi evangélikus közösség 1815-ben kapta ajándékként Jankovich Miklóstól Luther Márton 1542-ben kelt eredeti, kézírásos végrendeletét, amelyet több nyelven is megtekinthetünk az érintő-képernyőn. Az Evangélikus Egyház Luther hivatalos örökösének tekinti magát a teológia, az irodalom, a kultúra, az iskolarendszer és a társadalmi változások terén. Tevékenységével jelentősen hozzájárult Európa sokszínűségéhez. A hazai lutheránusok létszámukat tekintve a kisebbséghez tartoznak. Luther követői mindig küzdöttek a szegénységgel, az üldöztetéssel, a szerepük mégis megkerülhetetlen volt a történelemben. Németország sikeres gazdaságpolitikáját – sokak szerint – a puritán erkölcsöknek és a szorgalmas munkának köszönheti.

A múzeum barokk pincéjében, az egykori óvóhelyen világraszóló események zajlottak a vészkorszakban Sztehlo Gábor és Keken András evangélikus lelkészek közreműködésével. Sztehlo Gábor – Raffay Sándor püspök megbízásából – megszervezte a zsidó gyerekek mentését. A svájci vöröskereszt támogatásával hozta létre a Gaudiopolist, a gyerekek önkormányzati birodalmát több budapesti helyszínen vagy kolostorban. Keken András pedig mintegy kétezer üldözöttet keresztelt meg, vett fel az evangélikus egyház tagjai közé, vagy hamis papírokkal látott el. E ház falai sokaknak nyújtottak menedéket. A pincében időszaki kiállításokat és rendezvénytermet is találunk.

Az Országos Evangélikus Múzeum keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható, csak hétfőn tart zárva. A felnőtt jegy 1200.- Ft, csoportjegy 10 főtől 1000.- Ft, diák- és nyugdíjas jegy: 600.- Ft/fő, családi jegy: 2400.- Ft. Hetven éven felülieknek, fogyatékossággal élőknek és kísérőiknek, 6 éven aluliaknak ingyenes a belépő.

Dobi Ildikó – EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s