A Testről és lélekről kapta az Arany Medvét

Közzétette:

 

 

Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről című alkotás nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A játékfilm a fődíjjal együtt négy díjat zsebelt be a jelentős nemzetközi seregszemlén: megkapta a világ filmkritikusait tömörítő szervezet (FIPRESCI), az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűri díját is. A film a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásából készült el.

 

Enyedi Ildikó

Enyedi Ildikó az Arany Medvével (fotó: MTI/APpool/Britta Pedersen)

A rendező a 2017. február 18-i díjkiosztón úgy nyilatkozott: „Annyira egyszerű filmet akartunk készíteni, mint egy pohár víz, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként rejtsük el az alkotásban a film témáját, amely csak jószívű embereknek mutatkozik meg.”
Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta 
Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

picur

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr – egy középkorú férfi és egy fiatal nő – kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják: szarvasok egy erdőben, és szeretik egymást.
A Berlinale Cannes mellett a legjelentősebb európai filmfesztiválok egyike. Legfőbb díjaiért, az Arany Medvéért és a fő alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért 18 alkotás versenyzett az idén. A vasárnap véget érő 11 napos fesztiválon összesen 403 filmet mutattak be a különféle kategóriákban – köztük Török Ferenc 
1945 című alkotását is.

Enyedi Ildikó 1989-es filmje, Az én XX. századom korábban bekerült a Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatának 53 magyar film című, a jelentős magyar filmeket bemutató és a fiatal generációk számára is népszerűsítő filmklubválogatásába.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő. Férfi főszereplője Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, akinek ez az első színészi alakítása. A filmben látható Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.
A film világforgalmazója, a berlini Films Boutique már 35 országban állapodott meg forgalmazókkal a Testről és lélekről bemutatásáról. A magyarországi premiert február 26-án tartják Budapesten, a 3. Magyar Filmhéten, a magyar mozikban március 2-tól vetítik a filmet.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s