A döntés

Közzétette:

 

 

Somogyi Győző 127 festményét és Párkányi Raab Péter 66 fotóját, fény-, tér- és illatinstallációját vonultatja fel A döntés című kiállítás január 23-tól a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában Székesfehérvárott. A sötétben berendezett tárlat utazást szimbolizál: igazság vagy megalkuvás – ez a két művész kérdésfelvetése.

busó jelmez

Az alkotóművészek, Somogyi Győző grafikus- és festőművész, a Nemzet Művésze és Párkányi Raab Péter szobrász szándéka szerint „A tárlat koncepciója egy erkölcsi kérdésre épül. Arra sarkalljuk a látogatót, hogy döntsön a szépség, jóság, igazság és szentség, valamint a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök kísértése között. Ez egyénileg minden ember, a közösség és a nemzet sorskérdése.”. Tóth Norbert kurátor a sötét térben berendezett kiállítás egy utazást szimbolizál a félhomályban rejtőzködő fenevad szorítása és a fényben büszkén álló hősök dicsősége között az áhított égi világ felé. Az innovatív fény- és illathatásokkal kísért tárlat szakrális középpontjában egy régi kápolnát idéző tér áll, belsejében az Árpád-ház Somogyi Győző által megfestett szentjei láthatók, szimbolizálva a mindenki számára nyitott lehetőséget, hogy életmódjával elérje az áhított égi világot, összekösse az eget és a földet, a természetet és a Teremtőt. Somogyi Győző szerint a  Somogyi Győző: Magyar hősök arcképcsarnokaDöntés nem egy hagyományos képzőművészeti tárlat, hanem egy teljesen új műfaj, amellyel alkotásai korábban még nem találkoztak. „A művésznek mindig félálomban, egy bizonyos fajta tudatlanságban kell alkotnia, rábízva kezét a Jóisten vezetésére és az ihletre. Most azonban szembesülök vele, mit mondanak ezek a képek, és hogy jól szolgálnak-e mint alapanyag egy új alkotásban” – jegyezte meg a képzőművész, azt is hozzátéve, hogy „a magyar nemzet és általában a nemzetek, a helyi népek és kultúrák fennmaradása az egész emberiség érdeke. Olyan ez, mint a biodiverzitás, feltétele annak, hogy a Föld mint élő valóság fennmaradjon. Mindezt most globalizáció néven különböző sátáni erők fenyegetik, amelyek be akarják darálni a népeket és a helyi kultúrákat”. Mindenkinek döntenie kell, hogy a nemzetet és a Szt. Hedvigkultúrát építők, vagy az azt lebontók oldalára áll. Párkányi Raab Péter hangsúlyozta: úgy tekint a Döntés című tárlatra, mint Somogyi Győző önálló kiállítására, szerepe csak kiegészítő jellegű.

“Somogyi Győző életműve kristálytiszta, pozitív személyeket, hősöket, szenteket jelenít meg. Nincs azonban pozitív hős negatív lények nélkül. Ez a kontraszt az, amelyet meg kellett teremtsek” – hangsúlyozta a fenevad 66 képmására utalva Párkányi Raab Péter. Hozzátette azt is: a tárlat felveti a kérdést, hogy megtudjuk-e változtatni közös sorsunkat. A döntés című kiállítás az egész nemzetben gondolkodik, ugyanakkor számos székesfehérvári utalás is felismerhető az anyagban, amelyben megjelennek az ott koronázott királyok, valamint a város későbbi korokban élt hősei is – emeli ki Kulcsár Mihály, a múzeum igazgatója, aki felhívja a döntésre kész látogatók figyelmét, hogy a kiállítás alkotói tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és előadásokkal, valamint családoknak ingyenes hétvégékkel is várják az érdeklődőket. Programokat szerveznek a kiállítás népszerűsítésére a határon túl is, például Zentán, Kassán és Ungváron. Az április 30-ig látogatható kiállítás idejére a múzeum vasárnap is nyitva tart.

A kiállításról a www.adontes.hu internetes oldalon érhető el részletes információ.

 

Csók István Képtár

2017. január 23. – április 30.
Szent István Király Múzeum
Csók István Képtá
r (Székesfehérvár, Bartók B. tér 1.)
Forrás: Magyar Művészeti Akadémia
Illusztráció: A fenevad hatvanhat álarca 4. (Párkányi Raab Péter munkája), Somogyi Győző: Magyar hősök, – Az Árpád-ház szentjei: Anjou Szent HEDVIG • Lengyelország királynője (1371–1384–1399)
 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s