A százéves Olofsson Placid atyát köszöntik

Közzétette:

 

 

Háromnapos rendezvénysorozattal készülnek Olofsson Placid atya december 23-ai, századik születésnapjára. A Gulágot is megjárt bencés szerzetes köszöntése mellett az is cél, hogy történetén keresztül még többen megismerjék a Gulág borzalmait.

Olofsson Placid atya „A Jóistennek van humora. A Szovjetunió mindent meg akart tenni, hogy tönkre tegyen bennünket. Aztán én itt vagyok 85 évesen, de hol van a Szovjetunió?” – tette fel a kérdést még 2001-ben a Híradóban Oloffson Placid atya, akit 1946-ban a szovjetek koholt vádak alapján 10 év kényszermunkára ítéltek. Saját bevallása szerint a Gulágon lelt rá igazi hivatására, miközben tartotta a lelket fogolytársaiban.

Placid atya története a remény és a szabadságért vívott harc kiemelkedő példája – Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára méltatta így a szerzetest, akinek 100. születésnapját háromnapos programsorozattal ünnepli a Gulág Emlékbizottság.

Pénteken képregénykiállítás nyílt Rabtársak a Gulágon címmel a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében, szombaton pedig Téglásy Ferenc, a Nép ellensége című dokumentumfilmjét vetítették ugyanitt.

A rendező-operatőr főiskolás volt, amikor megismerkedett a szerzetessel, az azóta eltelt 52 évben több filmet készített róla. Téglássy Ferenc erről úgy vallott: kötelességének érzi, hogy bemutassa a szerzetesből áradó jóságot és életetszeretet.

„A gulág szenvedése érlelte meg azokat a gondolatokat Placid atyában és a fogolytársaiban, amelyek szerintem ma is érvényesek. Tehát a túlélés négy szabálya ma is érvényes. Talán a legfontosabb az, hogy ne dramatizáljuk túl a saját szenvedésünket, mert ezzel gyengítjük a szenvedésekkel való ellenállásunkat” – nyilatkozta a Híradónak a rendező.

Idén október 23-án Oloffson Placid kapta a Magyar Becsület Rend kitüntetést, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át.

Vasárnap Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát celebrált hálaadó misét a Gulágot megjárt szerzetes tiszteletére a budapesti Ciszterci Szent Imre templomban.

http://www.hirado.hu /MTVA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s