Az agyaghadsereg

Közzétette:

 

Csin Si Huang-tit Kr. u. 210-ben egy mesterséges domb alatti méretes sírkamrába temették el, melyet mindmáig nem tártak fel teljesen. A Han-kori történész, Sze-ma Csien szerint 70 ezer munkás dolgozott rajta. A síremlék Kína kicsinyített mása, melyen a folyókat és a tengert higannyal érzékeltették: a talajminták vizsgálata magas higanyszintet mutatott ki. Ennek a mérgező fémnek halhatatlanságot biztosító varázserőt tulajdonítottak. A sors fintora, hogy a császár korai halálát 40. életévében ilyen tartalmú, az örök élet reményében szedett tabletták okozhatták.

 

Terrakotta katonaszobrok

Életnagyságú terrakotta katonaszobrok 

 

Túlvilági testőrség

1974-ben kútásó parasztok fedezték fel az első sírgödröt a közül a négy közül, mely összesen hétezer életnagyságú terrakotta katonaszobrot rejtett. Mellettük találtak még 130 bronz harci szekeret, valamint 520 igás- és 150 hátasló agyagszobrát. Az egyik veremből 40 ezer, máig pengeéles bronzfegyver került elő, egy másikból csupa teljes páncélzat, a megszokott lakkozott bőr helyett kődarabokból összeállítva – talán mert úgy hitték, hogy a kő megvéd a kísértetektől. Ennek a hadseregnek kellett megvédelmeznie a császárt a túlvilági démonoktól s az általa leöletett összes ember szellemétől. Csin Si Hung-ti úgy gondolta, hogy a sírjából majd örökké uralkodni fog, ezért terrakotta-hivatalnokokat is temettetett maga mellé, s hogy ne unatkozzék, egy sereg akrobatát, zenészt és erőművészt is, táncoló bronzmadarakkal együtt.

 

Sorakozó

Sorakozó
Az agyagkatonákat földhányásokkal és tartóoszlopokkal elválasztott folyosókba rendezték. Mindegyik katona a sírnak háttal áll, és keletre néz.

Agyaghadsereg: egyéni arculat

Egyéni arculat
A lovak és az emberek fejét formában öntötték ki, majd szemüket, fejüket, orrukat és arcvonásaikat fazekasok egyenként mintázták meg.

terrakotta őrsereg

Őrsereg
A harcosok figyelő pózban állnak, kezükben fegyverrel ügyelnek a császárra. Kardjaikat és alabárdjaikat azonban vagy ellopták, vagy tönkrementek kétezer év alatt.

Terrakotta katona

Térdeplő katona
A harcosok szobrait eredetileg élénk színűre festették, ám ennek a térdeplő íjásznak a testén még láthatók festéknyomok. A katonák többségének arcát élethű, élénk színekkel festették ki, ezé viszont zöld volt. A kéztartásából tudjuk, hogy szerszámíjjal lehetett felfegyverkezve.

Terrakotta katona hátulnézete

Hátulnézet

 

 

Forrás: Az emberiség története (102-103. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s