Armilláris gömb

Közzétette:

 

 

Ezzel az eszközzel ábrázolták a régi csillagászok az úgynevezett égi köröket (ezeket nevezik latinul armillának), jelesül a horizontot, az Egyenlítőt és a csillagövet, valamint a Föld szélességi és hosszúsági köreit. Ezeknek a szögeiből számították ki az egyes égitestek helyét, s ennek alapján gyűjtöttek adatokat a mozgásáról. Az ilyen műszer többféle szerkezetű lehetett, de a reneszánsz korban jobbára a Naprendszer két csillagászati modelljének, a geo- illetve a heliocentrikusnak a különbségét érzékeltették vele. Az előbbit a görög polihisztor Ptolemaiosz alkotta meg a 2. században; e szerint mind a Nap, mind a többi bolygó a Föld körül kering. A heliocentrikus világképet pedig Kopernikusz lengyel csillagász újította fel a 16. században: e szerint a Föld kering (a többi bolygóval együtt) a Nap körül. Geocentrikus gömböket már az ókori görögök is készítettek, de népszerűek voltak a muszlim, valamint a kínai csillagászok körében is.

Segédeszköz

A 18. században a képen látható eszközt már csak elsősorban az iskolákban tartottak, de úgynevezett egyenlítői napórának is használhatták, melynek segítségével földrajzi hosszúságot lehetett mérni. A módosabbak otthon is tartottak armilláris gömböt.

 

Armilláris gömb

Égimodell
Ez az armilláris gömb 1725 táján, azaz jó 200 évvel a kopernikuszi heliocentrikus modell közzététele után készült. Közepén a Föld modellje helyezkedik el.
Ezen a modellen a Föld kering a Nap körül; a régebbieknél az előbbi volt a középpontjában. Az iránytűt azért építették a gömb alapjába, hogy a tengelyét a Földével párhuzamosan lehessen beállítani, így a forgástengelye azonos legyen a Földével. A külső vízszintes szalag a horizontot jelképezi, rajta hónapokat és napokat jelölő fokok. A felületére vetülő árnyékok segítségével lehetett a Nap állását meghatározni. A külső fokbeosztás segíti az égitestek helyzetének bemérését.
Forrás: Az emberiség története (200-201. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s