Makovecz Imre „álomrajzait” mutatják be Gyulán

Közzétette:

 

 

Makovecz kiállítás GyulánImre álma címmel augusztus 6-án szombaton nyílik meg a Makovecz Imre grafikáinak másolataiból összeállított tárlat a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. Gubcsi Lajos, a tárlat főszervezője, a grafikák tulajdonosa harminckilenc munkát adott át a kastély üzemeltetőjének a szeptember 18-ig látogatható tárlatra, a rajzokat különleges eljárással, kézzel őrölt papírra nyomtatták.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kifejtette: a kastély márciusi megnyitása óta ez lesz a harmadik időszaki kiállítás, ám az első képzőművészeti tárlat, az eddigiek ugyanis történelmi témájúak voltak.

A képek nagy része nem megvalósult építmények vázlata, bár van olyan, amelyiken felismerhető például a makói hagymatikum (a Termál- és Gyógyfürdő) épülete. A legtöbb alkotás „a konkrét tervek és a fantáziavilág átmeneti terméke, valódi képzőművészeti alkotás” – fogalmazott.

A Makovecz Imre által kedvelt organikus építészeti stílus elemei, így például a honfoglalás kori motívumok, a palmettadíszek – amelyek építészeti alkotásain is megjelennek díszítőelemként – visszaköszönnek a rajzokon. Néhány kép pedig „kifejezetten organikus”, fák gyökérzetét, növények leveleit ábrázolja rajtuk a mester – tette hozzá Liska András.

Makovecz Imre (1935–2011) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik jelentős képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteleti elnöke.

 

2016. augusztus 6. – szeptember 18.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s