A milánói Scala, a csodák palotája

Közzétette:

 

 

A milánói Santa Maria alla Scala nevezetű templomot uralkodói utasításra lerombolták, és helyére 15 hónap alatt felhúztak egy klasszicista stílusú épületet.

Milánói Scala-1

Fotó: pannonia-entertainment.com

1778. augusztus 3-án megnyílt a Teatro alla Scala di Milano, azaz a híres milánói Scala, és rövid időn belül a hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, mára pedig már a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézménye. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez. A premierelőadáson Antonio Salieri: L’Europa riconosciuta című operáját mutatták be.

Milánói Scala

Fotó: pannonia-entertainment.com

A középkortól kezdve Itália a kultúra és a művészetek európai központja volt, ezen belül is az opera fellegvára. Firenzében Bardi gróf udvara volt az opera bölcsője. Az első valódi kis operát „Daphne” címmel 1594-ben Jacopo Corsi házában mutatták be. Már csak ezért sem meglepő, hogy a világ egyik leghíresebb operaháza, a milánói Scala Olaszországban található. Az operaénekesek számára a Scalaban való fellépés az egyik legnagyobb szakmai elismertséget jelenti.

1776-ban a „Ducale” színház leégett, a művészetpártolók közbenjárására Mária Terézia utasítására hozzáláttak a lerombolt Santa Maria alla Scala templom helyén egy operaház megépítéséhez. Giuseppe Piermarini klasszicista stílusban tervező építész irányításával 15 hónap alatt elkészült az operaház, amit 1778. augusztus 3-án Teatro alla Scala di Milano, azaz a milánói Scala néven nyitottak meg a nagyközönség előtt.

A második világháborúban a legendás operaház súlyosan károsodott, azonban 1946-47-ben rekord idő alatt, eredeti formájában újjáépítették.

Milánói Scala

Fotó: pannonia-entertainment.com

Milánói Scala

Fotó: pannonia-entertainment.com

A hosszú évtizedeken át operaelőadások színhelyéül szolgáló Scala 2001 decemberében ismét bezárta kapuit, és kezdetét vette a mintegy három éven át tartó felújítás, épületmodernizáció. A 2004. december 7-én újból megnyílt operaház és Salieri L’Europa riconosciuta művét tűzte programjára, csakúgy mint 1778-ban.

 

Forrás: National Geographic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s