Modigliani-kiállítás

Közzétette:

 

 

Június végén nagyszabású Modigliani életmű-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában. Az észak-franciaországi Villeneuve d’Ascq Modern Művészeti Múzeuma (LaM) után második helyszínként Budapesten látható az olasz alkotó munkásságát bemutató tárlat. A több mint nyolcvan alkotást – szobrokat, portrékat és aktokat – felvonultató kiállításra a világ több nagy múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

 

Modigliani kiállítás

Az olasz Amedeo Modigliani Fekvő akt kibontott hajjal című festménye kicsomagolás után a Magyar Nemzeti Galériában Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A nagyszabású tárlat szobrokon, festményeken és rajzokon mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stilisztikai fordulatait, a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Egészen pontosan arról, hogy Modigliani úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállításon látható szobrok, portrék és aktok öt nagyobb szekcióba csoportosítva mutatják be az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét.

A kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Réunion des musées nationaux – Grand Palais és a Villeneuve d’Ascq-i LaM és a helsinki Ateneum Art Museum együttműködésében, valamint a Musée de l’Orangerie szakmai támogatásával és a és a Musée national d’art moderne – Centre Pompidou kiemelt kölcsönzésével valósult meg.

Ezen kívül jelentős műtárgyak érkeztek még a Musée national Picasso-Paris, a bécsi Albertina, az amszterdami Rijksmuseum, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a párizsi Musée du Louvre, illetve az egyesült államokbeli Philadelphia Museum of Art és a Dallas Museum of Art gyűjteményéből is.

A tárlatot kétnyelvű (magyar-angol) katalógus kíséri.

A kiállítás kurátorai: Kovács Anna Zsófia (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria) és Sophie Lévy, Jeanne-Bathilde Lacourt, Marie-Amélie Senot (LaM, Villeneuve d’Ascq).

2016. június 29. – 2016. október 02.

Magyar Nemzeti Galéria

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s