James Smithson

Közzétette:

 

 

1829. június 27-én halt meg James Smithson. Az ő végakaratából és pénzadományából született meg a híres amerikai kutatóintézet, a Smithsonian Institution.

A Smithsoninan Intézet alapító adományozója angol kémikus, minearológus volt. Egy angol lord és egy tehetős özvegy (egyébiránt VII. Henrik angol uralkodó egyenesági leszármazottja) törvénytelen gyermekeként született nagy titokban Párizsban: ezért sem ismerjük születésének pontos idejét. Eleinte James Lewis Macie-nek hívták (édesanyja családneve után), azonban szülei halála után felvette apja családi nevét, így lett Smithson. Az Oxford Egyetemen tanult, ahol osztálya legjobb kémikusa és minearológusa volt: mindössze 22 éves volt, amikor a Royal Society a tagjai közé fogadta.

 

James Smithson

1765. június 5., Párizs, Franciaország – 1829. június 27., Genova, Olaszország (Henri-Joseph Johns festménye)

Smithson soha nem házasodott meg, nem voltak gyermekei, vándorló életmódot folytatott: a társadalmi és politikai zűrzavarok idején is Európát járta. A kor nagy tudós elméi közül sokat barátjának tudhatott, és úgy gondolta, hogy a tudomány, a tudás megszerzésére való törekvés a kulcs a társadalmak jólétéhez és boldogságához; s így a tudósokra mint az emberiség jótevőire tekintett.

Smithsont szinte minden érdekelte, és a természettudományok széles körében folytatott tanulmányokat: a kígyómérgek, a vulkánok kémiája, a női könnycsepp összetevői, sőt, még a villamos energia témakörében is. 27 tanulmányt publikált életében, a kávékészítés fejlett módszerétől, az ásványi kalamin analízisén keresztül, a bronz gyártásáig sok minden foglalkoztatta. Ez utóbbi egy olyan karbonátásvány előállításához smithsonitvezetett, amelyet az ő tiszteletére smithsonitnak neveztek el.

A végakarata egyik záradékában – az eredeti örökös, az unokaöccse utód nélküli halála esetén – minden vagyonát (amelynek jelentős részét még édesanyja családjától örökölt) az Egyesült Államokra hagyta, egy olyan országra, ahol sohasem járt, hogy Washingtonban hozzák létre a Smithsonian Intézetet (a nevet is ő adta), „egy intézményt az emberi tudás gyarapítására és terjesztésére”. Olaszországban halt meg 1829. június 27-én: maradványait 1904-ben az Egyesült Államokba hozatták, hogy az intézményben helyezzék örök nyugalomra.

 

Smithsonian Museum

A Smithsonian Museum épülete

1935-ben meghalt James Smithson unokaöccse, akinek nem volt családja, így a végakarat záradéka érvénybe lépett, és az Egyesült Államok megörökölte Smithson hagyatékát. 1846. augusztus 10-én az Egyesült Államok kongresszusa törvénybe iktatta a Smithsonian Intézet megalapítását, amellyel egy közel egy évtizedes vita végére tettek pontot. Nem tudták ugyanis eldönteni, hogy pontosan mire is fordítsák a vagyont: sokan úgy gondolták, Smithson egy egyetemet szeretett volna alapítani, mások szerint kutatóintézetre, könyvtárra, múzeumra vagy más tudományos-kulturális intézményt remélt belőle felállíttatni. Ma a Smithsonian Institution intézményrendszerét 19 múzeum és galéria, 9 kutatóközpont és a Nemzeti Zoológiai Park alkotja. Az Intézet egyaránt foglalkozik tudományos, kulturális, történelmi kutatásokkal is, két folyóiratot is kiad, és több más intézményt támogat, illetve tart fenn szerte az országban.

 

Forrás: József Attila Könyvtár – Dunaújváros

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s