Fekete Vince Vak visszhang című verseskötete az elmúlt év legjobb könyvei között

Közzétette:

 

 

Fekete Vince költőt, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettesét, az MMA rendes tagját is díjazta a Fekete Vince és Csutak JuditRomániai Írók Szövetsége május 31-én a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban. A magyar költőt Vak visszhang című verseskötetéért – mely válogatásokból és új művekből áll – díjazták a kisebbségi irodalmak kategóriában, így ez az alkotás is az elmúlt év legjobb könyvei közé került.

Fekete Vince 1965-ben született Kézdivásárhelyen, író, költő, szerkesztő, műfordító. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Filológia szakán (1989-1994-ben), majd a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészkarán (PhD) végezte 1996-1999 között. Szerkesztőként a kolozsvári Helikon című folyóiratnál dolgozott 1993-2003 között. 1996-tól a kolozsvári Előretolt Helyőrség, 1998-tól a Csíkszeredai Székelyföld szerkesztője; jelenleg a folyóirat főszerkesztő-helettese. Fontosabb díjai: A Román Írószövetség Debüt-díja (1996), Erdélyi Magyar Írók Ligája nagydíja (2005), Pro Literatura-díj (2005), József Attila-díj (2010), Látó-nívódíj (2014).

Kötetei: Parázskönyv (versek, 1995), Ütköző (versek, 1996), A Jóisten a hintaszékből (versek, 2002), Lesz maga juszt is a (versek, 2004), Piros autó lábnyomai a hóban (gyermekversek, 2008), Csigabánat (gyerekversek, 2008), Udvartér (tárcanovellák, 2008), Védett vidék (versek, 2010)

Fekete Vince a cáfolata számomra minden olyan gondolatnak, amely szerint a költészet meghalt. Az ő verseiben iróniával elegyülő fájdalom jelentkezik. Fekete Vince tudja, hogy mi a vers. (Markó Béla)

A Vak visszhang című, válogatott és új verseket tartalmazó kötet a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg. A 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron mutatták be novemberben, majd Háromszéken és még több helyszínen.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartott bemutatón Fekete Vince Csutak Judit irodalomtanár kérdéseire válaszolva elmondta, hogy legújabb verseskötetébe korábban megjelent műveiből is válogatott, többnyire a Védett vidék (2010) és a 2015-ben megjelent Vargaváros című kötetek verseiből. Mondanivalója arra is kitért, hogy számára a legnagyobb szabadság, ha verseket olvasva, írva töltheti idejét. Műfajilag a kötet versei közt szonett, rondó, időmértékes vers és prózai költemény is található. A költői parafrázisok, többszörös irodalmi utalások, az intertextualitás jellemzik Fekete Vince költői szövegeit, ezt illusztrálva olvasta fel Csutak Judit a Film című verset – amelyet a költő Lövétei Lázár Lászlónak ajánl, de a versben Babits és Csokonai versszövegeire való utalás is jelen van.

Fekete Vince dedikál

Forrás: konyvtar.hargitamegye.ro/ MMA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s