Vathy Zsuzsa könyvbemutatója volt a Műcsarnokban

Közzétette:

 

 

Vathy ZsuzsaA Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata szervezésében május 26-án a Műcsarnok előadótermében rendezték meg Vathy Zsuzsa írónak, az MMA rendes tagjának a Helikon Kiadónál megjelent Ki nevet a végén? – Válogatott novellák és kisregények című gyűjteményes kötetének bemutatóját.

A könyv kapcsán Vathy Zsuzsával írói pályájáról beszélgettünk.

Vathy Zsuzsa könyvMi késztette a válogatáskötet megjelentetésére?

– Első novellám 1968-ban jelent meg, így ha erre az időszakra gondolok, akkor az írások nagyjából ötven évet ölelnek fel. Sok a kort és a politikát képviselő írásom jelent meg, ezekből és történelmi tartalmú műveimből válogattam a kötet összeállításakor.

A novellák Kovács Béla politikus letartóztatásától, a kisgazda párt bedarálásától induló időszakot ölelik fel, személyes érintettséggel, hiszen az ügy pápai letartóztatottjai között volt édesapám is, akit internáltak, majd hazaengedtek. Később ő, mikor édesanyám rákérdezett, azt mondta, hogy nagyon jó társaságban volt, politikusokkal és ex-miniszterekkel beszélgethetett éjszakákat át.

A művek hangulatán ez végigvonul?

– Igen, ezeket az emlékeket muszáj volt megírnom, de csak a 80-as években nyílt erre lehetőségem. A 60-as, 70-es és 80-as évekről sok hasonló hangulatú politikai tárgyú novellám került be a válogatásba, ennyi idő távlatából is fontosnak érzem, hogy ezek a történetek mit mondanak el az olvasóknak ma. Például azoknak a fiataloknak, akik nem éltek az előző rendszerben, így sokkal nehezebb nekik elképzelniük a szocializmus fojtott légkörét.

Saját sorsa mennyire határozta meg a témaválasztást?

– Családi emlékeim, élményeim, életem sorsa is megjelenik a kötetben, például édesapám példáján keresztül az internáltak bemutatásával, akiket még ha szabadon is engedtek, megbélyegzett emberek maradtak egy életen át. Vagy annak az esetnek a megírásával, amikor az úttörőnyakkendőt látványosan levették a nyakamból az iskolában, mondván internált édesapám miatt méltatlanná váltam annak viselésére.

Pályám indulása, a kötelező fizikai munkavégzés épp úgy megjelenik, mint a vegyészet, melyet a rendszer elvárása szerint Veszprémbe kerülve tanulhattam a humán tudományok helyett.

Más, fontos téma is megjelenik a válogatásban?

– A novellák mellett fontos kisregényrészleteket is beemeltem a kötetbe, például az 1956-os forradalomról kettőt is, melyek szereplői valóságos történeteket jelenítenek meg.

Vathy Zsuzsa első novellája 1968-ban jelent meg az Új Írásban, első kötete pedig 1970-ben a Magvető Kiadónál. Vegyészmérnöki pályáját ezután felcserélte az újságíróival. Először üzemi lapoknál, majd országos lapoknál dolgozott. 1992 óta szabadúszó író. Novellái, kisregényei és szociográfiai írásai jelentek meg az elmúlt években. 2012-óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Díjai: József Attila-díj (1986), Szobotka-díj (1996), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2000), Márai Sándor-díj (2009), Prima díj (2013), Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat (2015).

„Úgy gondolom, az ember csak akkor olvassa újra korábbi írásait, ha valami oka van rá. Az elmúlt negyvenöt év elbeszéléseit, kisregényeit én azért olvastam el, mert ki akartam válogatni azokat, amelyekről azt gondolom, hogy akár a fiatalok, akár a velem egykorúak, ha elolvassák őket, megértik, vagy újra átélik a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas éveket.” (Vathy Zsuzsa)

(Vathy Zsuzsa: Ki nevet a végén? – Válogatott novellák és kisregények. Budapest, 2016, Helikon Kiadó, 496 oldal)

Az alábbi videónkban Vathy Zsuzsa legutóbbi kisregényeiről beszél:

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s