Pilisi gótika – II. András francia kapcsolatai

Közzétette:

 

 

Középkori pecsétek 3D nyomatokként, kőfaragvány és épületszerkezeti-rekonstrukciók egy monostorból, technológiai fortélyok a 11-13. századi építőmesterektől – a középkor mostanáig sosem látott régészeti, történeti emlékeivel is találkozhat a nagyközönség Szentendrén a Pilisi gótika című kiállításon. A Ferenczy Múzeum Barcsay Termében Magyarország egy kevéssé ismert korszakával, II. András politikájával, elsősorban francia kapcsolataival és annak a korabeli kultúrára, építészetre, művészetre tett hatásaival is megismerkedhetnek a látogatók.

 

pilisi gótika

Pilisi gótika – II. András francia kapcsolatai (meghívó másolat

III. Béla – nyugati kapcsolatai révén is – jelentős nemzetközi tekintélyt szerzett az Árpádok dinasztiájának. Fiának, Andrásnak alkalma adódott, hogy a Krisztus ügyéért folytatott harcban növelje királyságának a keresztény latinságban elfoglalt szerepét.

II. András a kereszténység egyedüli olyan koronás fője, aki magára öltötte a Keresztet, s megmérettetett a Szentföldért, mi több, diplomáciája eredményeképpen a Latin Császárság életképes tényező maradt a térségben. II. András azt remélte, hogy Magyarország léphet Bizánc helyébe mint a régió meghatározó hatalmi tényezője. Nem véletlenül fordult az Árpád-házhoz Tűrosz ura, Montferrati Konrád, könyörögve: „Benneteket szólít Jeruzsálem!” A Nyugat számára ő nem csupán a kunokkal és besenyőkkel szemben a kereszténységet védelmező Árpádok leszármazottja volt, hanem a meghatározó európai uralkodóházakkal közeli kapcsolatban és rokonságban álló potenciális vezető. A latinok szemében nem egy kis nyugati hűbérúr volt, hanem egy nagy királyokat adó, a baszileuszokkal rokonságban álló domus sarja, kinek uralkodása alatt pogányok és eretnekek térítése indult meg, leánya pedig már életében szent hírében állott.

Clairvaux-i Szent Bernát megérhette, hogy hittestvérei megtelepedjenek Magyarországon. A szürke barátoknak III. Béla ugyanazokat a kiváltságokat biztosította, mint amelyeket Franciaországban élveztek. II. András kancelláriáját és prelátusi karát Párizsban egyetemet végzett, s részben francia származású szakemberek töltötték meg, akik a kor modern műveltségét hozták el Magyarországra. Anonymus, Béla király „névtelen jegyzője” pedig a Sainte Geneviève-apátságban „töltötte tanulóidejét”, ahol kedves barátokra tett szert. Az 1220-as évek végétől már az orléans-i studium generale-n is találunk magyar diákokat.

A hatás kölcsönös volt: a francia irodalomba is bekerültek magyar királyok és királynék, II. András például a Guillaume d’Orange mondakörbe szövődött, s Andreas Capellanus Ars amoris-ának is szereplője az Árpád-házi uralkodó. Magyarországon pedig valóban honra találhatott a kor neves trubadúrja, Gaucelm Faidit is: „Et ai estat en Ongri’ et en Franssa / És valék úgy Magyar-, mint Franciahonba” (ford. Györkös A.).

„A magyar kard ezer éve védelmezi Magyarországot és az európai műveltséget.” A kiállításon megtekinthető Aba-Novák Vilmos lenyűgöző méretű, a Magyar–francia történelmi kapcsolatok 1000 éve című történelmi pannójának terve. A 28 méter hosszú, egyenként 7 méter magas pannókból álló alkotáson nagy hangsúlyt kapnak a kulturális kapcsolatok, s a francia ciszterek magyarországi hatásai is. A pannó az 1937-es Párizsi Világkiállításon Grand Prix-t nyert. A monumentális alkotást a székesfehérvári Csók István Képtár őrzi.

Kurátorok:

Dr. Bárány Attila, Debreceni Egyetem – MTA

Dr. Benkő Elek, MTA BTK Régészeti Intézet

Kárpáti Zoltán, Ferenczy Múzeumi Centrum

2016. május 19. – július 31.

A tárlat az MTA Lendület Program támogatásával jött létre.

 

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s