Játék a királyért

Közzétette:

 

 

A Lewisi sakkfigurák

 

A rozmáragyarból illetve bálnacsontból faragott figurák a 12. századi vikingek időtöltéseinek legérdekesebb kellékei. A század második felében készült sakkfigurákat 1831-ben találták meg Lewis skót sziget Uig-öblében. A vikingek már a 9. században letelepedtek itt, s az egész szigetcsoport (Hebridák) az uralmuk alatt maradt, amíg az 1266-os perthi békével skót kézre nem került.

 

1280px-Lewis-chessmen

A lelet

A 19. században megtalált kincs 92 sakkfigurát tartalmazott, melyek azonban egyetlen komplett készletet sem adtak ki. Van köztük 8-8 király és vezér, 16 futó, 15 huszár, 12 bástya, valamint 19 arctalan, sírkőre emlékeztető formájú gyalog, továbbá 14 még egyszerűbb figura, amellyel feltehetően nem is sakkot, hanem hnefataflot játszottak. A sötét figuráknak eredetileg vörös színük volt (ellentétben a ma divatos feketével).

A figurák

A leletet egy homokbucka alatti kőkamrába rejtették el ismeretlen okból. A figurák igen megkímélt állapotban kerültek elő, tehát nem használhatták őket túl gyakran. A középkori feudális társadalom jellegzetes alakjait ábrázolják: igazi királyt, püspököt és lovagot. Akadnak köztük tipikusan viking figurák is, jelesül a „dühös bástyák”, melyek harci önkívületbe esett katonákat ábrázolnak. A figurák Skandináviában, feltehetően Trondheimben készültek, s talán egy vándorkereskedő kínálatához tartoztak. A sakk a 11. században az európai arisztokrácia kedvelt játéka lett. Az, hogy a mai skót szigeteken élő viking törzsfők is űzték, fokozatos integrálódásukat jelzi az európai kultúra fő áramlatába.

 

lewisset_304x400

Lewis-sakkfigurák egy csoportja

Más népszerű játékok

A vikingek más táblajátékokat is űztek, leginkább a hnefataflot, melynek számos táblája került elő. Ebben az egyik játékosnak volt egy királya és 12 más figurája, s a királyt a tábla valamelyik szélére kellett kimenekítenie. Az ellenfél a maga kétszer ennyi figurájával viszont megpróbálta körülzárni (s ezzel foglyul ejteni) a királyt. A 11. század közepétől ezt a játékot kiszorította a divatból a sakk.

 

Forrás: Az emberiség története (126-127. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s