Traianus oszlopa

Közzétette:

 

 

A Római Birodalom Traianus császár (ur. 98-117) alatt érte el a legnagyobb kiterjedését. Élete legnagyobb részét a hadseregben töltötte, és egészen a főparancsnoki rangig emelkedett. Később császárként is sokszor és nagy kedvvel vonult hadba: két sikeres hadjáratot vezetett Dacia (a mai Románia és Moldávia ellen, 101/2 és 105/6 folyamán. Az új, aranybányákban gazdag provincia létesítésével szerzett hatalmas vagyonból impozáns fórumot építtetett Rómában, melynek közepén mindmáig áll egy 38 méter magas (eredetileg festett) oszlop, oldalán spirálban fölfelé haladó, a daciai háború jeleneteit ábrázoló domborművel; a tetején eredetileg a császár aranyszobra állt. Később ez lett Traianus síremléke is, mert hamvait az oszlop alapjában helyezték el, de eredetileg csupán hadi tetteit kívánta megörökíteni vele. Olyan magas dombra épült, mint ameddig az oszlop teteje elér; a fölösleges földet egészen az alap szintjéig elhordatták.

 

Trajan_s_column

Traianus oszlopa

traianus_relief

A dombormű részlete

Hódolat a győzőknek

Traianus oszlopa emléket állít nemcsak a császárnak, hanem katonáinak is, akiket a spirális domborművön látunk menetelni és harcolni, illetve a nagyobb hadmozdulatok – például a dunai átkelés – előtt állatokat áldozni, amit Traianus főpapi minőségében felügyel. A dombormű azt is szemlélteti, hogyan voltak fölfegyverezve a római katonák, miként szállították a felszerelésüket, és hogyan harcoltak.

A légiósokat és a segédcsapatok katonáit könnyen meg lehet különböztetni egymástól, hiszen az előbbiek szögletes, az utóbbiak ovális pajzsot viseltek. Láthatók a domborművön Róma dák ellenfelei is: a szobrászok jól tudták, hogy néznek ki, hiszen számos foglyot hurcoltak Rómába felszerelésével együtt, hogy részt vehessen Traianus diadalmenetében.

Kitűnő és hűséges bajtársaim”

(Traianus megszólítása a kormányzóhoz intézett körlevélben)

Forrás: Az emberiség története (88-89. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s