Hommage à Stravinsky

Közzétette:

 

 

2016. március 30-án 19:30-kor kezdődik a Concerto Budapest Hommage à Stravinsky bérletsorozatának zárókoncertje a Zeneakadémián. A koncert közreműködői Bátori Éva – ének, és Fejérvári Zoltán – zongora.

2016 januárjában indult az Hommage à Stravinsky sorozat a Zeneakadémián. A három koncert az UMZE és a Concerto Budapest közös vállalkozása, amely során Stravinsky, a mester pályatársai és kortárs zeneszerzők művei csendülnek fel.

 

stravi

 

A koncertprogram átfogó összegzése annak a század eleji miliőnek, melynek atmoszférájában létrejött a modern paradigmaváltás, és amelynek markáns úttörője nem más volt, mint a névadó Stravinsky.

Az előadáson az alábbi művek hangzanak el:

Schönberg: Öt zenekari darab op. 16.

Stravinsky: Zongoraverseny

Berg: Wozzeck 3 részlet szoprán hangra és zenekarra

Stravinsky: Szimfónia három tételben

Vezényel: Rácz Zoltán

Ez az én háborús szimfóniám” – nyilatkozta a komponista a Szimfónia három tételben című művéről. A zeneszerző a világégés elől már 1939-ben az Egyesült Államokba menekült és Hollywoodban telepedett le, ahol hamarosan számos filmzene-felkéréssel környékezték meg. Ezekből a tervekből semmi sem lett, de meghiúsult filmzenéiből létrejött a Szimfónia három tételben.

Stravinsky neoklasszicista korszakának egyik legmarkánsabb darabja, a Zongoraverseny igencsak ellentétes véleményeket váltott ki pályatársaiból.

Schönberg például meglehetősen vitriolos kritikát fogalmazott meg róla, Bartókra viszont olyan hatással volt a mű, hogy ennek ihletésére kezdte el komponálni saját I. zongoraversenyét.

Az Öt zenekari darab Schönberg atonális törekvéseinek egyik első megvalósítása, mely a szerző impresszionista korszakában született, ezt a tételek címei is bizonyítják annak ellenére, hogy a kiadó kérésére fogalmazta meg őket.

2016. március 30. 19:30

Hommage à Stravinsky

Zeneakadémia

http://www.concertobudapest.hu

Lantai József – EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s