Golgotát avattak Kisgyőrben

Közzétette:

 

 

Népi iparművészek készítették el azt a faragott golgotát, amelyet 2016. március 20-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőr településen adtak át. Kékedi László, a település polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, s a Népművészeti Tagozat vezetője álmodta meg azt a 14 stációt, melynek elkészítői a Családi Kézműves Szaktábor résztvevői voltak.

kisgyorKékedi László vezetésével negyedszázada működik a népművészeti faragótábor, gazdagítva Kisgyőr köztereinek arculatát. Száznál is több köztéri népművészeti faragás látható a községben – a honfoglalási, 1848–49-es, 1956-os emlék emlékművek és a 2014-ben átadott impozáns betlehem-kompozíció után került átadásra a falu határában lévő szőlőhegyi domboldalon a Golgota, amelyet szintén Kékedi László irányításával készítetek el a fafaragó szaktábor résztvevői.

Az alkotást Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Kékedi László adta át, az eseményen részt vett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese is. Az ünnepségen a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagjai közreműködtek.

A 2014-ben elkészült, mind méretét, mind az alkalmazott technikákat és motívumokat tekintve nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő betlehem folytatásaként most Krisztus szenvedéstörténetének stációjeleneteit faragták ki és állították kompozícióba. A golgota jeleneteit angyalok tartják, melyeket a domboldalon hal formában helyeztek el. Az alkotók az angyalok előtt csónak alakú fejfákra kerámiatáblákat raktak, melyeken a látogató írásos formában is megtalálja a stációkhoz tartozó történetrészt. A stációk után Krisztus ötméteres keresztjét láthatjuk, melynek gyökerei az ég felé mutatnak, és nem Jézus megfeszített teste látható rajta, hanem életfamotívum.

Megnyitó beszédében Kékedi László elmondta, hogy az angyalokat és a Golgota fölött álló sugaras Nap-motívumot a népi hitvilág és Makovecz Imre templomépítő gyakorlata ihlette.

 

golgota1

 

A Golgota ünnepélyes átadására közvetlenül nagyhét előtt, virágvasárnapon került sor, amelyen nemcsak a település nagy számú lakói, de a Kárpát-medence minden magyarlakta országából érkezett vendégek is részt vettek. A szakrális kompozíciót a település valamennyi egyházi felekezetének – református, evangélikus, görög és római katolikus – papjai szentelték fel.

golgota2 golgota3

 

 

A kivitelezési munkálatokat a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s