Mentés másként

Közzétette:

 

 

2016. március 23-án 18 órakor a Tranzit Art Caféban nyílik, a Van Esély Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány “Mentés másként” című kiállítása. A tárlatot Karafiáth Orsolya, az esemény fővédnöke nyitja meg. Van kiút az ország egyik legsúlyosabb problémájából, a hajléktalanságból, de ezt csak közösen tudjuk megteremteni – a Zöld Pók és a Van Esély ezt mutatta be Restart elnevezésű programjában, tíz hajléktalan ember példáján keresztül.

László, Orsi, Marika, Gabi, Jani, János, József, Lajos, Mariann és Vilmos.

mentésM„Mi vagyunk azok, akik nem adják fel” – mutatta be magát a projekt végén az a 10 ember, akiknek két évig segítettünk, fotóztuk, filmeztük a napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból. A kiállítás sorsokat és arcokat mutat be. Olyan emberekét, akiket alig ismerünk, pedig nap mint nap találkozunk velük, hiszen több, mint 3 millió otthontalan ember él hazánkban. A társadalom lemondott róluk, mégis személyes történetükkel sok száz embert tudtak megmozgatni. Hihetetlen akarással megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják alakítani. Ismerjék meg őket!”

A Van Esély Alapítvány 15 éve segíti a hajléktalan emberek újrakezdését, visszailleszkedését a társadalomba. Speciális, sikerrel alkalmazott módszerük a szakma elismerése mellett kivívta a tágabb közönség elismerését is.

A Zöld Pók Alapítvány nonprofit médiaműhely bonyolult társadalmi problémákat próbál közérthetően, élményszerűen átadni. Szakmai szervezetekkel dolgoznak együtt, és az ő tudásukat teszik ismertebbé. Úgy látják, hogy mindenre van megoldás, csak nem mindenki tud róla.

Másfél éve “Restart – közösségi hálózatfejlesztés a hajléktalan emberekért” címmel indult a Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány közös programja.

Ennek részeként közösségi adománygyűjtési kampányukkal – mozgalmat indítva – sok száz egyéni felajánlásból összesen több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak mentoráltjaik életének új irányba tereléséhez. A sikeres adománygyűjtés és a mentoráltak segítése mellett a projekt célja volt az is, hogy a nézőt a hajléktalansággal kapcsolatos közgondolkodás aktív szereplőjévé tegye. A Zöld Pók hitvallása, hogy amíg a néző nem vonódik be a közös problémáink megoldásába, addig úgy érzi, hogy “a dolgokon nem lehet változtatni”, ezért olyan médiatartalmak fejlesztésén dolgozik, amelyek bevonóak, elfogultak, mozgósítanak.

Pár példa a program sikertörténetei közül:

Orsi laptopot vásárolt és szakdolgozatának egy részét már meg is írta, tervei szerint idén tavasszal fogja leadni és megvédeni diplomamunkáját.

Marika sikerrel tette le az ápolási asszisztens vizsgát, új végzettségével próbál kórházban, idősotthonban elhelyezkedni, és albérletbe költözött.

László nem csak jogosítványt szerzett, hanem egy személygépkocsit is vásárolt, amivel munkába jár, egy éve stabil munkahellyel rendelkezik.

Vilmos nem csak a munkájához szükséges szerszámokat tudta megvásárolni, hanem az általa lakott nyári lak téliesítésére, lakhatóbbá tételére is futotta a támogatásból.

A „Mentés másként” kiállításnak kettős célja van: egyrészt szeretné megismertetni az elért eredményeket, másrészt a projekt során alkotott vizuális és szöveges tartalmakból kíván olyan portrékat összeállítani, amelyek segítségével közvetlenebb módon teszi megismerhetővé a hajléktalanságot a témát felületesen ismerők részére. Olyan sorsokba nyerhet betekintést a látogató, melyek egyszerre elgondolkodtatóak és inspirálóak: a legnehezebb élethelyzetekben is mozgósítható erőforrásokat tárják elénk.

A kiállítás nem csak a hajléktalanságra hívja fel a figyelmet, hanem publicitást is biztosít fiatal kortárs képzőművészek számára az innovatív kiállítási helyszíneken. A Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány közös munkája egyedi példája annak, hogyan tud a média társadalmi változásokban szerepet vállalni. A projekt során készült alkotások a művészi alkotás mellett egy új, kísérleti folyamat eredményei, amely során szociális szakemberek, filmes stábok és fotósok működtek együtt.

http://mentesmaskent.blogspot.hu/2016/03/mentes-maskent-video-es-fotokiallitas.html

https://www.facebook.com/events/1062656100460055

Az alkotó fotóművészek:

Bihari Ágnes

Flohr Zsuzsi

Halász László

Kaszics Bálint

Kecskeméti Dávid

2016. március 23. szerda – 18 óra

Mentés másként”

Tranzit Art Cafe

Budapest, XI. Kosztolányi Dezső tér

www.vanesely.hu

www.mentesmaskent.blogspot.hu

www.facebook.com/van.alapitvany

 

Lantai József – EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s