Az Andok félelmetes istenei

Közzétette:

 

 

Dél-Amerika első nagy civilizációja a Chavín volt, amely a Kr. e. 900 körül a perui Andokban épült Chavín de Huantar-i templomról kapta a nevét. Az itteni vallás több andesi kultúrára is hatással volt, így a Paracasra is.

Kr. e. 2600 táján az Andok lábánál fekvő síkság települései a bőséges tengeri zsákmánnyal és termesztett növényekkel táplálkoztak. A perui Supe-völgyi Caral virágzó város volt luxuslakásokkal, műhelyekkel és templomokkal. Miután ez Kr. e. 1800 kiörül lehanyatlott, más síksági településeken épültek nagy templomegyüttesek, ám Kr. e. 900 körül ezeket is sorsukra hagyták. Néhány kisebb, de erődített város maradványaiból ítélve az életkörülmények mostohábbak lettek.

 

Templo-Nuevo-Chavin-Puerta-Central

Chavin de Huantar romjai

A hegyekben épült Chavín de Huantar az alföldi építészetet elegyítette az amazóniai állatvilág motívumaival, s itt talán szándékosan ötvözték a helyi vallásokat. A kereskedelmi utak kereszteződésében fekvő templomváros forgalmas zarándokhely és jósda volt. Az itteni ikonográfia átvétele arra utal, hogy a vallásnak Peru-szerte voltak követői, de különösen a Paracas-kultúrában, amely aztán később újabb hiedelmeknek és szertartásoknak is hódolt.

 

Egy Chavín előtti perui templom, Cerro Sechin környékén kőtömbökre faragták a harcosok, illetve a legyőzött és megcsonkított ellenség menetét. A foglyok emberáldozatként való bemutatása több andesi civilizációban is szokás volt.

Vérszomjas harcos
Egy Chavín előtti perui templom, Cerro Sechin környékén kőtömbökre faragták a harcosok, illetve a legyőzött és megcsonkított ellenség menetét. A foglyok emberáldozatként való bemutatása több andesi civilizációban is szokás volt.

Hiedelmek és rítusok

A régió vallási központja Chavín de Huantar volt. Ennek két U alakú sírdombja a belső szentélybe vezető sötét folyosókat fogott közre. Odabenn volt a félelmetes (karmos, macskaképű és kígyóhajú) Botos Isten. A süllyesztett külső udvarokon jelképes ábrákat: jaguárrá változott sámánt, hárpiákat és majmokat találunk.

 

Chavin-Cabeza-Clavas

Sámáni átalakulás
A Kidülledő szemű sámánfej és tágult orrlyuk a hallucinogén szer hatására utal. Az effajta fejek a sámán jaguárrá válását ábrázolják.

paracas_lepel

Paracas-szőttes (részlet)
A gondosan bebugyolált múmiákra színes, alpaka gyapjúval hímzett pamutköpenyt adtak.

 

paracas_szőttes1 paracas_szőttes2

Paracas-szőttes
paracas_ceramic paracas_ceramic2
Paracas kerámia
Forrás: Az emberiség története (54. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s