Pajtaszínházi Szemle a Nemzeti Színházban

Közzétette:

 

 

A vidéki, amatőr „színházcsinálók” örömünnepe lett a magyar kultúra napja alkalmából január 23–24-én a Nemzeti Színház stúdiószínpadain, a Magyar Művészeti Akadémia szakmai támogatásával megvalósult Pajtaszínházi Szemle, melynek két napja során több mint 350 színjátszó lépett színpadra.

hidasi_kulturparavan_kA Pajtaszínházi Szemlét január 23-án sajtótájékoztatóval nyitották meg. A rendezvény házigazdájaként Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte a megjelenteket. „Ez a színház az egész nemzet színháza” – hangsúlyozta, s örömét fejezte ki afelett, hogy az ország számos pontjáról érkező színjátszó csoportok érezhetik ez alkalomból magukénak a színházat. Vidnyánszky Attila beszélt arról is, hogy reményei szerint az esemény hagyományt teremt, s minden évben így ünnepelhetik a Nemzeti Színházban a magyar kultúra napját.

Császár Angela színművésznő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja rámutatott: a színjátszás az ember természetéből fakadó önkifejező tevékenység, amit mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni: a Pajtaszínház ezt a küldetést is betölti.

A rendezvény védnöke, Szarvas József színművész saját őrségi – viszáki portáján működő – pajtaszínházának megszületéséről és céljairól beszélt, melyet a helyi közösség szolgálatába állított.

A szemlén a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Pajtaszínház mintaprogramban részt vevő amatőr színjátszó csoportok a program keretében született előadásainak díszbemutatóit láthatta a közönség. A Pajtaszínház program keretében a Nemzeti Művelődési Intézet hat megye (Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) huszonnégy településén hívott életre vagy támogatott helyi műkedvelő színtársulatokat. A Magyar Teátrumi Társaság a csoportok színházi tevékenységéhez szakembereket biztosított a programhoz, hogy segítsék a színtársulatokat egy produkció létrehozásában.

 

Forrás: nmi.hu/MMA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s