Edgar Allan Poe

Közzétette:

 

 

Rövid pályája talányok és ellentmondások sorozata. A költészetet tekintette életre szóló szenvedélyének, mégis alig félszáz verset írt. Tucatszám ontotta a bírálatokat harmatgyenge művekről, miközben máig ható elbeszéléseit és esszéit komponálta. Újságíró volt, de álmát, hogy önálló folyóiratot indítson, nem valósíthatta meg. Kora irodalmi konvencióiban gondolkozott, mégis intuíciója és megszállottsága révén a novellaműfaj valamennyi ágában újat alkotott. Az aranybogár (The Gold-Bug) vagy A Morgue utcai kettős gyilkosság (The Murders in the Rue Morgue) a modern detektívtörténet, míg a Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban (The Facts in the Case of M. Valdemar) a tudományos-fantasztikus irodalom előfutárának tekinthető. A Ligeia vagy Az Usher-ház vége (The Fall of the House of Usher) a gótikus rémtörténet máig eleven amerikai irodalmi hagyományát gazdagította, míg az Arthur Gordon Pym a szimbolikus, pszichologizáló énregény korai példája.

Edgar Allan Poe

1848-ban készült dagerrotípia Poe-ról
Edgar Allan Poe (1809. január 19. – 1849. október 7.)

A New England-i Bostonban született, mégsem tartozott a „concordi reneszánsz” nagy csapatához: Hawthorne-hoz, Emersonhoz és Thoreau-hoz. Délen, a virginiai Richmondban kezdte pályáját, a tekintélyes Southern LiteraryMessenger-nek lett a szerkesztője. S bár a Dél irodalmi arculatának alakításában épp emiatt jelentős szerepe volt, mégis – filozófiájuk különbségei ellenére – művészi törekvései inkább a concordiakhoz kötötték. Hawthorne meséiről szóló esszéje tanúskodik erről.

Elbeszéléseit három csoportba osztotta: groteszk, arabeszk és raciocinatusz. A groteszk töltete az akasztófahumor vagy a finom irónia, az arabeszknek a rettenet vagy más érzelem által keltett feszültség ad energiát, míg a raciocinatusznál a hatást az váltja ki, hogy a szereplők asszociációikat az értelem rendszeres próbájának vetik alá, s az események láncolatát lépésről lépésre így rakosgatják össze. Poe egyik novellatípusnak sem a feltalálója, ám elmélyült tanulmányozásukkal és fegyelmezett, tudatos használatukkal a tökélyig fejlesztette őket. Poe szerint a mese olyan, akár a költemény: valamennyi mozzanatának a kívánt hatás egységét kell szolgálnia. A szimbolika csak mint mélyáram lehet jelen, ha túlontúl eluralkodik, akkor lerombolja a történet valószerűségét. A képzelet művének mindig közvetett módon kell hatnia az olvasóra, vallotta.

Szenvtelen stílusban írt elbeszéléseiben ott a világ rettenete, ama világé, amelyben Isten legfeljebb személytelen hatalom, s gyötrelmeinkre már nem adatik meg a hit vigasza sem. Az emberi lélek perverz tobzódása a csaknem földöntúli rémségekben, a meghasadt én, az önpusztítás kéje – mind-mind jelen vannak írásaiban. Olvasóival az abszurdot valóságosnak, a valóságost abszurdnak fogadtatta el, mondván: kiüresedett, fogódzók nélküli univerzumunkban a képzelet játékának nincsenek korlátai. Nem csoda, hogy korabeli olvasói kábítószeres lidércnek és halottgyalázónak tartották.

Költészete nem találkozott a concordiak poézisfelfogásával, Délen pedig nem volt visszhangja. A költő Poe-t Baudelaire fedezi fel, hatására nevét zászlójukra tűzik a francia szimbolisták. Nemcsak verseivel, de prózáival – eltúlzott idegbajával és iszákosságával – is hatott. Bár Poe osztotta Tennyson krédóját, hogy a jelentés pontatlansága szükséges a szépség megalkotásához, hitt abban, hogy a költő tudatos alkotó, verse egymásba kapcsolódó, átgondolt választások sorozata. Költeményeinek összhangja a túlcsorduló érzelem és a hűvös értelem bonyolult kapcsolatából fakad.

Delirium tremens végzett vele negyvenéves korában. Alkoholizmusa menedék volt az őt körülvevő szellemi vákuumban. Délen nem létezett az a közeg, amely néhány száz mérföldre északabbra, New Englandben ösztönzést és megbecsülést tudott adni egy Emersonnak vagy Hawthorne-nak.

Írta: Tóth Csaba
Forrás: Amerikai elbeszélők I. kötet – életrajzi jegyzetek (870-872. oldal) Európa Könyvkiadó, 1985 ISBN 963 07 3555 5 Össz ISBN 963 07 3571 7

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s