Makovecz 80: könyvbemutató a Magyar Építőművészek Szövetségében

Közzétette:

 

 

Makovecz Imre november 20-án lenne nyolcvanéves. A Magyar Művészeti Akadémia alapító, örökös tiszteleti elnöke emlékére rendezett ünnepségsorozat az építész életművéről szóló könyv bemutatásával kezdődött november 18-án a Magyar Építőművészek Szövetsége Kós Károly termében.

 

Makovecz_konyvbemutato_webre_4

– Sáros László, Götz Eszter, Makovecz Benjamin és Sulyok Miklós

Sáros László György építész, fotográfus, az MMA rendes tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte a Makovecz című kötet hiánypótló voltát. (A most megjelenő könyv a 2002-ben megjelent „Tervek, épületek, írások 1959–2001” című könyv folytatásának tekinthető.)

 

Makovecz_konyvbemutato

 

Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja a kötet méltatásakor felhívta a figyelmet arra sokhangúságra, amely híven tükrözi az elhunyt építész szakma- és társadalomszervező erőfeszítéseinek eredményeit. Mint elmondta, Makovecz Imre építészként, művészként, filozófusként teljes mértékben kora emberének volt tekinthető, azonban az általa képviselt organikus létszemlélet szemben állt korának építészeti irányvonalával, a technicista elvárásokkal. Emlékeztetett arra is, hogy noha Makovecz Imre szemléletmódja az antropozófiából táplálkozott, az építész több volt mint antropozófus. A szakralitást az élet központi szervező elemének tekintette, a tradicionalizmust a hétköznapokban nemcsak kinyilvánítani, hanem élni is tudta. A könyv írásai közül kiemelte Keserü Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja tanulmányát, amelyből megismerhető Makovecz Imre arc-, illetve lényszerű építményeinek eredete és megvalósulása.

Götz Eszter a kötet szerkesztője elmondta, hogy nem monográfiát készítettek, de az illusztris mű a korábbi Makovecz Imréről megjelent kiadványokhoz hasonlóan tekinthető egy majdani monográfia alapjának vagy bevezetőjének. Az új Makovecz könyv célja volt, hogy a 2011-ben lezárult életmű dokumentációja is megtörténjen. Emellett számos olyan interjút is tartalmaz, amelyben az építész közvetlen munkatársai révén nyerünk bepillantást Makovecz Imre munkamódszerének kulisszatitkaiba.

A Makovecz Benjámin által tervezett könyv az Epl Kiadó gondozásában jelent meg, a Makovecz Imre Alapítvány közreműködésével.

A születésnapi megemlékezés pénteken a Héttorony Fesztivál zárókoncertjével és a Makovecz Imre-díj átadásával folytatódik a Zeneakadémán, majd szoboravatással egybekötött nemzetközi Makovecz-konferenciával ér véget a Pesti Vigadóban hétfőn.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s