A hatalmas hettiták

Közzétette:

 

 

Kr. e. 17. század táján Anatólia kisebb városállamait egy hódító nép egy birodalomban egyesítette, melynek fővárosa Hattusas volt. A hettita óbirodalom harcosai be-betörtek a mai Szíriába, s Kr. e. 1595-ben megsarcolták Babilont is. Államuk azonban trónviszályok miatt szétesett.

 

A Kr. e. 14. századtól erőskezű hettita uralkodók visszanyerték a korábban elvesztett területeiket, kiterjesztették hatalmukat Nyugat-Anatóliára, és elpusztították déli szomszédjukat, Mitanni birodalmát. Ettől kezdve területi igényeik miatt többször összetűzésbe kerültek Egyiptommal. A Kr. e. 1274-es kádesi ütközetben a feltörekvő birodalom győzedelmeskedett, ennek köszönhetően Szíria hettita tartománnyá vált.

A következő évszázadban a régió különféle problémái miatt a Hettita Birodalom elbukott, de kisebb hettita királyságok tovább éltek mind Anatóliában, mind Szíriában, amíg Kr. e. 700 táján az asszírok be nem kebelezték őket.

 

Tarihten_Alacahoyuk

 Kapuőrök
A városok masszív kőkapuját faragott isteni figurák őrizték; ez a szfinx a Hattusastól északra fekvő Alacahöyük
városáét
 

Barbár szomszédaik támadásai miatt a hettiták tökélyre fejlesztették a birodalom védelmi rendszerét. Erős várakat építettek bástyákkal, nehezen megközelíthető kőkapukkal, a városfalak alatt hosszú alagutakkal, melyekből titkos kijáratok nyíltak. Néhol fellegvár is védte a palotát és a többi fontos épületet.

 

secret_escape _tunnel_Alacahoyuk

Titkos menekülési alagút

Museum_of_Anatolian_Civilizations038

Gyalogos katona a hattuszaszi királykapuról

 

Művészet és kultúra

 

A hettita művészet alkotásainak skálája piciny pecsétmintáktól monumentális, többnyire isteneket és királyokat ábrázoló domborművekig terjed. Feliratokat is készítettek részint ék- részint hieroglif írással; az újhettiták már csak az utóbbit használták. A ránk maradt terjedelmes hettita szövegek diplomáciai és bürokratikus levelezést, szertartásleírásokat, évkönyveket, irodalmi és mitológiai műveket tartalmaznak.

 

csoros_kancso

Csőrös kancsó
A hettita-korban a hagyományos anatóliai edényforma karcsúbb lett. Most már sorozatban gyártották fazekaskorongon a tálakat, kulacsokat, tányérokat és csészéket.

 

Hiedelmek és rítusok

A hettita életet áthatotta a vallás. A természet minden elemében isteni szellemet sejtettek. A városokban a főistenek helyi változatait tisztelték, és a birodalomban mindegyiket elfogadták. Minden város fontos épületei voltak a templomok, és számos helyen faragtak isteneket ábrázoló domborműveket.

 

Two-headed_goddess_kultepe

Kétfejű Anyaistennő Kanisból

 

Forrás: Az emberiség története (43. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s