A városligeti Regnum Marianum

Közzétette:

 

 

Budapesten 1951. szeptember 23-án Rákosi Mátyás utasítására felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot.

 

A Regnum Marianum (magyarul: Mária Országa) a Rákosi-rendszer által lerombolt templom. Hivatalos neve Magna Domina Hungarorum, azaz Magyarok Nagyasszonya volt, népszerűbb nevét az építést kezdeményező szervezetről kapta.

RegnumMarianum_templom

A Regnum Marianum templom (1930 körül)

A városligeti Magyarok Nagyasszonya-templom, közismertebb nevén a Regnum Marianum-templom a főváros XIV. kerületéhez tartozó Városliget peremén, a Dózsa György út és a Damjanich utca találkozásánál állt. A magyarság engesztelő templomának is nevezett épület olyan személyiségek kezdeményezésére épült, mint Prohászka Ottokár püspök. A templom alapköveit 1925-ben tették le, ám az elhúzódó világválság miatt csak 1931-re készült el. A régi körtemplomok mintájára megálmodott épületnek eredetileg tornyot is tervezett Kotsis Iván építész, ami elegendő pénz hiányában végül soha sem épült meg.

Regnum_Marianum_terv

A Regnum Marianum pályaterve 1926-ból

A Regnum Marianum-templom a magyar nép háláját szimbolizálta, amiért az ország Károlyi Mihály országvesztő népköztársasága és Kun Béla tömegeket halálba küldő tanácsköztársasága által fémjelzett vörös rémuralom alól Isten kegyelméből felszabadulhatott. Talán nem meglepő, hogy a második világháború után a szovjet tankok árnyékában berendezkedő kommunista diktatúra nem tűrte sokáig az emlékhelyként és szellemi műhelyként egyaránt jelentős szerepet betöltő templomot és közösségét. Sztálin 70. születésnapjára szánt ajándékként Rákosi Mátyás parancsot adott a Regnum Marianum eltüntetésére, amelynek ürügyéül az úgynevezett Felvonulási tér kialakítása szolgált. A magyarság engesztelő templomának bontását 1951. szeptember 23-án kezdték meg az ÁVH börtönét is vállaló hívek tiltakozása ellenére. A Regnum Marianum-templom ezt követően a bolsevik hatalmi rendszerrel szembeni ellenállás jelképévé vált. Újjáépítését nemcsak az 1956-os szabadságharcosok és Mindszenty bíboros szorgalmazta, hanem a rendszerváltást követően számos egyházi közösség és személyiség, így többek között az akkori pápa, II. János Pál is.

 

regnum marianum belso es bejarat

A templom belső tere és bejárata

 

Bár a városligeti Regnum Marianum-templom lerombolása a kommunista diktatúra egyik legaljasabb cselekedete volt, ma valamiért mégsem kellően közismert ennek az emlékhelynek a múltja és szerepe. Ma egyedül egy kereszt jelöli helyét, és amit sokan nem tudnak, hogy az egykori épület altemploma (alagsora) törmelékekkel feltöltve, máig a föld alatt rejtőzik. A Regnum Marianum-templom jogutódját ugyan 1996-ban modern stílusban felépítették a zuglói Zoborhegy téren, a templom eredeti tervek szerint, a régivel azonos helyszínen történő újjáépítése sokak kérése ellenére nem valósulhatott meg.

Forrás: Magyar Patrióták Közössége, Wikipédia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s