Mary Shelley

Közzétette:

 

 

1797. augusztus 30-án született Mary Shelley

Világhírű regénye: Frankenstein avagy a modern Prométheusz

 

Mary Shelley, Mary Wollstonecraft Godwin néven született Londonban 1797-ben. Anyja az ismert feminista írónő Mary Wollstonecraft volt, aki Mary születését követően gyermekágyi lázban meghalt.

Apja az ismert író, filozófus és zsurnaliszta, William Godwin volt. William Godwin egy ideig egyedül nevelte Maryt és féltestvérét, Fanny Imlayt. Mary Shelley soha nem járt iskolába, írni és olvasni Louisa Jonestól tanult meg, tudását pedig apja hatalmasnak mondható könyvtárában szerezte, többnyire autodidaktikusan. Ugyanakkor házuk ismert szabadgondolkodók, tudósok, művészek törzshelye volt, így gyakran végighallgatta azok beszélgetéseit, vitáit.

 

MaryShelley

Portrait of Mary Shelley – The National Portrait Gallery

 

1812-re a Mary és mostohaanyja közötti feszültség annyira felerősödött, hogy az apjának el kellett küldenie William Baxterhez, Skóciába. Itt egy szerető családban találta magát, melynek érzése egész életén keresztül elkísérte. 1831-ben a Frankenstein előszavában azt írta, hogy ez az időszak volt az, amikor íróvá fejlődött.

Apja házában ismerkedett meg a nős Percy Bysshe Shelleyvel, akivel nemsokára egymásba szerettek. Shelley felajánlotta feleségének, hogy éljenek hármasban, de a nő ezt elhárította. Miután fény derült a kapcsolatukra, 1814-ben Franciaországba szöktek. 1816 tavaszán meglátogatták a Svájcban tartózkodó Byront, aki kisegítette őket anyagi gondjaikból.

 

frankenstein

 

A Byron házában töltött idő alatt írta meg Mary a Frankenstein című művét. 1816. december 30-án Londonban, Mary és Percy Bysshe Shelley összeházasodtak. A házassághoz Mary apja is áldását adta. Három gyermekük született, ebből kettő korán meghalt. A következő éveken Olaszország különböző városaiban éltek. 1822. július 8-án férje, miután hajójával viharba került, meghalt. Férje elhamvasztása után visszatért Londonba, ahol 53 évesen halt meg.

Forrás: József Attila Könyvtár Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s