Robert Merle

Közzétette:

 

 

1908. augusztus 28-án született Robert Merle

Egész életében a fajgyűlölet, a háborúk ellen és a szabadságjogokért küzdött.

 

Hírnevét az 1949-ben kiadott Két nap az élet című regénye alapozta meg: a szerző önéletrajzi ihletésű háborús története a dunkerque-i csata utolsó napjait, a tengerparton rekedt francia katonák reményvesztett halálvárását örökíti meg. Írását még robert_merle_1985ebben az évben Goncourt-díjjal (francia irodalmi díj; az év “legjobb és legképzelettelibb prózai művének” jár) jutalmazták.

„Merle-nek ez a regénye személyes élményei alapján született. Az író 1940-ben részt vett a dunquerque-i csatában, ahol a németek az angol expedíciós hadsereggel jelentős francia egységeket is bekerítettek, melyeknek csak súlyos veszteségek árán sikerült a La Manche-csatornán átkelniük Angliába. A meg-megújuló bombatámadások, a szétomló egységek katonáinak menekülése, a behajózásra váró angolok pánikhangulata teremti meg a tehetetlen várakozás és a bénító kiszolgáltatottság atmoszféráját. A főszereplők francia katonák: Maillal, Alexandre, Pierson és Dhéry egy lakókocsiban élnek együtt. Mindannyian változtatni próbálnak tragikus helyzetükön…”

forrás: Robert Merle: Két nap az élet (könyvismertető)

 

merle1 merle2 merle3 merle4 merle5

Ezt művét még sok, hazánkban is ismert és kedvelt regény követett: A mesterségem a halál, A sziget, a Malevil, vagy a Francia históriák sorozat. Az Állati elmék regénye 1967-ben jelent meg: ebben „megjósoltam, hogy az emberek egyszer a békés delfineket háborús célokra fogják majd felhasználni: ez meg is történet két évvel később a Tonkini-öbölben, ahol az észak-vietnami békaemberek ellen vetették be őket – a minap pedig a Perzsa-öbölben tengeralattjárók aknáit deríttették fel velük.” A szerző maga sem hitte volna, hogy – ahogy ő fogalmazott – „politikai célú utópisztikus regény”-e valóra válik.

forrás: Merle, Robert: Majomábécé. Európa, 1992. 7-8.o.

A Két nap az életből 1964-ben, a Malevilből 1981-ben film, A szigetből A lázadók szigete címen mini tv-sorozat készült. 95 évesen, szívrohamban halt meg Párizs melletti otthonában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s