Ezeréves papír

Közzétette:

 

 

hanji-1Különleges kiállítás nyílt meg – és látható augusztus 7-ig – Budapesten, a Koreai Kulturális Központban. Egy ősi művészet nálunk teljesen ismeretlen ága, a koreai papírkészítés és megmunkálás ritka darabjaival ismerkedhet meg a látogató.

hanji-2A világ különböző tájain már évezredekkel ezelőtt felfedezték, hogyan lehet az írás megőrzésére alkalmas, de mégis könnyű anyagot előállítani. Volt, ahol bőr, Kínában a rizs, Egyiptomban a sás, szolgáltatta az alapanyagot, a ma használt név – a papír – is ez utóbbi növény görög elnevezéséből származik. Tulajdonságaikban ezek mind eltérnek egymástól, de azt bátran elmondhatjuk, hogy a koreai papír, a hanji (handzsi), mind közül az egyik legérdekesebb. Koreában van egy mondás: „a selyem kibír ötszáz évet, a hanji ezret is!” Az állítás igaz, tapasztalatokon alapul. Nem ritka, hogy a hanji valóban képes volt ezer évig is kitartani, ami a nyugati világban szinte elképzelhetetlen, hiszen ott már a 3-400 éves papír is különlegességnek számít. Koreában azonban még őriznek azokból a könyvekből, rajzokból, amelyek közel ezer évet éltek át. A régi Silla királyság területén a Bulguksa templomban találtak rá a világ legrégibb nyomtatott relikviájára, a buddhista Pure Light Dharani Sutrára, amely 751-ből származik!

hanji-3A hanji-t a fehér eperfa rostos, belső kérgéből készítik. A fehér eperfa kérge rendkívül erős és akkor sem indul bomlásnak, ha egy álló évig vízben ázik. Rostjai szélesek, így a kéreg könnyedén átengedi a levegőt és a fényt egyaránt. Az igazán jó hanji fiatal, egyéves fából készül, míg az olcsóbb, modern papírok gyártására a 20-30 éves fák kevésbé szívós, kicsit már pudvásodó anyagát is felhasználhatják. A „koreai papír” gyártása nagyon bonyolult, lassú és munkaigényes folyamat. A száraz fehér eperfát a fagyok beállta után vágják ki és csak akkor fejtik le a kérgét, amikor egy alapos gőzöléses eljáráson is átesett. Ezt egy napig vízben áztatás követi, majd a napon szárítják, ismét gőzölés és megint áztatás következik, ezúttal azonban nátrium-hidroxidos (marószódás) oldatban. Szárítás után kőmozsarakban zúzzák össze, jól becsomagolják és folyóvízben áztatják. Majd bambuszszűrűn át, gondos rostálás, passzírozás jön, miközben a szűrőt meghatározott irányokba váltakozva sebesen mozgatják, hogy a rostok cikkcakkos formában szóródjanak. Már ennyiből is látszik, hogy a hanji készítés nehéz mesterség és egyre kevesebb mester tanulja ki. A kis mennyiségben való előállítás, a munkafolyamat bonyolultsága és a piaci kereslet sajátosságai miatt a hanji sajnos nem igazán lehet versenyképes az olcsó, nagy mennyiségben és alacsony önköltségi áron készített modern papírtársaival szemben.

hanji-4Mivel rendkívül tartós, dísztárgyakat, képzőművészeti alkotásokat is készítenek belőle. Néhány száz évvel ezelőtt esküvői ajándékként adott bútorok anyagául is szolgált, hiszen nemcsak az ifjú pár, de még a gyermekeik, unokáik is használhatták azokat. Mostanában pedig a divatcipők gyártói is felfedezték maguknak. Tíz-húsz évet ilyen igénybevétel mellett is kibír a hanji. Napjainkban a dél-koreai kormány mindent megtesz, hogy a hanjigyártás ősi hagyománya ne vesszen ki. A nemzet művészeinek, Korea örökletes kulturális értékmegőrzőinek nevezte ki a kevés megmaradt mestert és különös gondossággal karolta fel a hanji ügyét. Újabb és újabb alkalmazási módokat találnak számára a hagyományos kalligráfián és a festészeten kívül, amelyek továbbra is hűséges felhasználási területei. Belépett a kézművesség, sőt a divat világába is, hisz nemrég a párizsi Champs Élysée-n Korea papírjából készült ruhaköltemények vonulhattak fel egy divatbemutatón, melynek egyik darabját most, Budapesten is bemutatták. A globális fejlődés és történelmi változások ellenére ez a vékony, finom tapintású, de rendkívül erős kulturális büszkeség, a hanji, sikerrel küzd fennmaradásáért és bölcsen, rendíthetetlenül őrzi különlegességét.

 

Forrás: Révay András – EuroAstra

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s